Koenzim Q10 je dodatak prehrani o kojemu se u posljednje vrijeme sve češće govori i čije se dobrobiti sve više istražuju. Iz godine u godinu njegova popularnost raste, što i ne čudi jer ovaj čudesna tvar ima broje koristi za ljudski organizam. Njegove dobrobiti su posebno cijenjene u Japanu gdje se smatra najboljim prirodnim sredstvom za liječenje bolesti srca i krvnih žila.

Što je koenzim Q10?

Koenzim Q10, poznat i kao CoQ10, ili ubikinon je prirodna tvar u ljudskom organizmu koja je nužna za pravilno funkcioniranje cijelog tijela i bez koje ljudi naprosto ne bi mogli živjeti.
Sadržan je u svim stanicama i tkivima, zapravo u svim dijelovima ljudskoga tijela.

Ključna uloga mu je pretvaranje hranjivih tvari u energiju potrebnu za pravilno funkcioniranje organizma.

Nedostatka koenzima Q10

Najveći udio ove tvari u ljudskom tijelu je u 22. i 23. godini života. Nakon toga njegova koncentracija se smanjuje, osobito u četrdesetim godinama života, kada je ona manja za čak 30%.
Kod osoba preko 50 godina starosti udio koenzima je zabrinjavajuće nizak pa stručnjaci preporučuju njegov nadomjestak u obliku dodatka prehrani.

Uz prirodan proces smanjenja ove tvari, tu su i neki čimbenici koji dodatno smanjuju njegov udio. Neki od njih su neadekvatna ishrana, stres, upale, kronična oboljenja te neki lijekovi.

Pozitivni učinci na zdravlje

Čitav ljudski organizam ima koristi od koenzima Q10, ali najveće koristi ipak imaju srce i krvne žile. On prevenira zatajenje srca, srčani udar, srčane aritmije i anginu pektoris. Krvnim žilama pomaže tako što povećava njihovu elastičnost i funkcionalnost. Također, prevenira nakupljanje opasnog plaka na stijenkama krvnih žila, koji je krivac za pojavu ateroskleroze, a time i bolesti poput visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bubrežnih tegoba itd.

Osim toga koenzim Q10 je od velike pomoći u prevenciji i liječenju širokog spektra drugih tegoba poput Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti, shizofrenije, bolesti desni, dijabetesa, multiple skleroze, alergija, astme i respiratornih bolesti. Pomaže kod pretilosti, grčeva u nogama, migrena i kroničnog umora. Odličan je i za jačanje imuniteta, za podizanje vitalnosti i energije te za suzbijanje gljivičnih infekcija.

Izvori koenzima Q10

Naše tijelo se opskrbljuje koenzimom putem hrane, ponajviše one životinjskog porijekla. Najveće količine sadržane su u govedini, lososu, skušama, srdelama. Za osobe koje ne konzumiraju mesne proizvode najbolji izvori su kikiriki, špinat, soja, orasi, bademi te ekstra djevičansko maslinovo, sojino, grožđano i repičino ulje. Optimalne razine koenzima Q10 mogu se održavati i pomoću dodataka prehrani.

Slični postovi u toj kategoriji: