Provjera domene

Moramo napomenuti da su sve domene unikatne! U prijevodu, ako je netko već registrirao domenu određenog naziva, vi morate potražiti drugu. To se najjednostavnije radi putem alata provjera domena, koji će za upisani naziv odmah pokazati koje su ekstenzije dostupne, a koje su već zauzete. Tako ćete skratiti vrijeme da sami tražite slobodne domene i za kraće vrijeme pronaći pravi naziv.

Izbjegavajte korištenje crtica, jer se takve domene teže prenose usmenim putem te nastojte odabrati što kraću i lakše pamtljivu domenu.

Registracija domene

Zadnji korak je registracija domene za web stranicu. Ona se jednostavno može obaviti kod raznih registra, a sve što je potrebno je dodati slobodan naziv u košaricu i izvršiti uplatu. Nakon što se uplata zaprimi, u nekoliko minuta će domena biti registrirana. Imajte na umu da registracija domene traje godinu dana i prije isteka ju je potrebno produljiti da ostane vaše vlasništvo.

Sada kada imate domenu, sljedeći korak je da vam objasnimo što je web hosting i cPanel.

cPanel predstavlja jednostavno korisničko sučelje za upravljanje hostingom.

cPanel omogućava lako korištenje hostinga

Nakon što zakupite hosting i povežete domenu sa njime, potrebno je ulogirati se u cPanel i podesiti neke stvari. On predstavlja jednostavno korisničko sučelje za upravljanje hostingom, putem kojeg možete:

  • stvoriti poddomene (npr. pod.domena.com)
  • kreirati email za određenu domenu (npr. email@domena.com)
  • raditi backup podataka web stranice
  • instalirati WordPress ili neki drugi CMS na kojem će stranica raditi

Budući da je hosting server na kojem se nalazi web stranica, kako bi maksimalno olakšali njegovo korištenje i izvršavanje naredbi, osmišljen je cPanel koji je danas standard za upravljanje serverom. Putem njega možete uz minimum tehničkog znanja upravljati s svime što vam je potrebno, a danas je na internetu dostupno i mnogo tutorijala koji će vam olakšati korištenje.

Slični postovi u toj kategoriji: