Svi znamo što je karijes i otprilike znamo da nastaje kada ne čistimo svoje zube ispravno ili kada unosimo jako puno šećera u naš organizam. Ipak, potrebno je malo bolje razraditi ovu priču jer fundamentalno razumijevanje karijesa vam može pomoći da ga se u potpunosti riješite.

Što je karijes?

Karijes je svakako jako česta bolest zuba i rijetki su ljudi koji nisu nikad imali karijes ni na jednom zubu. Sve dobne skupine i spolovi mogu dobiti karijes i on nije jedna od onih bolesti koja targetira određene ljude, već targetira navike. Kada unosite hranu, proces probave počinje već u vašim ustima. Iako to zvuči jako čudno i neobično, radi se o tome da vi razgrađujete hranu već u ustima (pomoću amilaze) te bakterije koje se nalaze u slini izbacuju nusprodukte u obliku karijesa.

Slatko uzrokuje karijes

Slatka i ljepljiva hrana omiljene su tim bakterijama jer je amilaza, baš kao i svaki enzim koji završava na -aza, jako zainteresiran za bilo kakve ugljikohidrate, odnosno saharide. Te bakterije stvaraju određene kiseline koje tada leže na caklini vašeg zuba i uništavaju ga polako. Ako se karijes ne ukloni dovoljno rano, može se oštetiti većina zuba, a ponekad dolazi i do upale živca koja se može jako zakomplicirati. 

Redovito čistite zube

Bitno je da brzo reagirate i da dobro pregledate svoje zube svaki dan kad ih četkate i koristite zubni konac. Karijes je dobro vidljiv kada primijetite crne male flekice na površini vaših zubiju, no realno prvi znaci karijesa počinju i ranije. Ako ste odjednom jako osjetljivi na slatko ili hladno ili pak vruće, možda se radi o nastanku karijesa. Ono što zubari rade kada dođete s karijesom jest da ga izbruse te uklone kompletni dio zuba koji je zaražen. Nakon stavljanja lijeka, oni vam dodaju plombu (zubnu ispunu) koja će vaš zub učiniti kao novim. 

Neki zubari nude opciju anestezije kako ne biste ništa osjećali, no ovakvi procesi uglavnom nikad ne dovode do neke jače boli. Iznimke su slučajevi u kojima se karijes jako proširio i tada je teško očistiti zub bez diranja nekih temeljnih tkiva i živaca. Dobro perite zube, jednom ili dvaput dnevno, te koristite zubni konac.

Slični postovi u toj kategoriji: