Svi koji se na bilo koji način bave obradom zemlje, bez obzira o kojoj veličini zemljišta govorimo, znaju koliko taj posao može biti naporan te koliko vremena može zahtijevati. Upravo kako bi se olakšalo obrađivanje zemlje, stručnjaci su dizjanirali frezu za zemlju koja svojim performansama uvelike olakšava ovaj proces. 

Naime, ona za razliku od ručnih alata za obradu zemlje ima sposobnost dubljeg prodiranja u zemlju zbog čega je cjelokupni proces znatno lakši i brži. Ono što razlikuje pojedine modele je dubina do koje prodiru u zemlju. Tako oni koji obrađuju nešto zahtjevnija zemljišta svakako trebaju birati snažnije modele koji će im omogućiti dublje kopanje. 

Upravo zbog postojanja i drugih karakteristika koje korisnicima koji obrađuju zemlju, posebno onima koji obrađuju velike površine zemlje, olakšavaju cjelokupni proces, freze za zemlju su sve češće prioritet kod brojnih poljoprivrednika.

Dodatne stvari kod obrade zemlje

Iako vlada mišljenje kako freze za zemlju služe isključivo za kopanje zemlje i njezinu obradu, one imaju i druge namjene. Naime, osim za kopanje one služe i za:

  • Rahljenje tla
  • Ugradnju gnojiva i ostalih organskih materijala u zemlju

Upravo zbog postojanja i drugih karakteristika koje korisnicima koji obrađuju zemlju, posebno onima koji obrađuju velike površine zemlje, olakšavaju cjelokupni proces, freze za zemlju su sve češće prioritet kod brojnih poljoprivrednika. A sve to jer svojim radom olakšavaju i ubrzavaju brojne procese u obradi zemlje.

Razni modeli u trgovinama s alatima za obradu zemlje

Kao i kod razvijanja drugih strojeva, tako je i kod freza za zemlju došlo do značajnijih promjena u mehanizmima korištenja. U tom smislu danas je na tržištu moguće pronaći dvije vrste koje se razlikuju po pogonu, a to su:

  • Električne 
  • Modeli na benzinski/dizelski pogon

Iako se na prvi pogled električne freze za zemlju čine kao bolji izbor, tome baš nije tako jer one za razliku od onih na benzin ili dizel imaju znatno manju snagu motora. Zbog toga ne mogu obrađivati tvrđa tla jer ne mogu dovoljno duboko prodrijeti u zemlju. Ipak, s druge strane, električne su ekonomičnije jer ne zahtijevaju gorivo, no nužno je paziti na kabel za napajanje što može biti otežavajuća okolnost jer većina zemljišta koja se obrađuju nema izvor električne energije. 

Dizelski i benzinski modeli freza za zemlju

S druge pak strane, freze za zemlju na gorivo su teže za transport, traže punjenje gorivom te određene vještine za manevriranje. Ipak, njihova cijena je često prihvatljivija pa se mnogi radije odlučuju za njih umjesto za električne modele.

Ovisno o veličini zemljišta koje obrađujete te vrsti tla i pristupačnosti terena odaberite vrstu freze za obradu zemlje koja je idealna za vas.

Slični postovi u toj kategoriji: