Jedan od vrlo popularnih pravaca u psihologiji te jedan od najkontroverznijih svakako je psihoanaliza. Utemeljio ju je Sigmund Freud na prijelazu 19. i 20. stoljeća, a s njim su se složili brojni koji su nastavili njegovo učenje. 

Danas se smatra i teorijom o funkcioniranju uma, ali i terapijskom praksom. Primjenjuje se kroz brojna područja, a samo neka od njezinih dominantnih područja su promatranje kulturalnih i društvenih fenomena poput književnosti, umjetnosti i politike zbog čega se i danas često koristi i spominje.

Psihoanaliza kao terapijska praksa

S obzirom na sve češću današnju potrebu ljudi za odlaskom na psihoterapiju, brojni od njih postavljaju si pitanje koji pravac je pravi za njih. S obzirom da se ovdje bavimo drugom granom, osobe kojima bi psihoanaliza mogla pomoći su:

  • osobe koje imaju psihičke probleme koji se ponavljaju i koji im narušavaju kvalitetu života i odnos s partnerima, obitelji, prijateljima te ih sputavaju u ostvarivanju poslovnih i drugih uspjeha
  • osobe s tjeskobom
  • osobe s inhibicijom
  • depresivne osobe

Osjećate li bilo koji od ovih simptoma i želite raditi na sebi i ići na psihoterapiju, psihoanaliza je pravi smjer za vas.

Tijek terapije

Psihoanalitičar će svim potrebitim osobama pomoći na način da će kroz razgovor s njima dobiti uvid u sve one njihove nesvjesne aktivnosti, radnje i razmišljanja od kojih sami zaziru i koji su zapravo ključ za rješavanje njihovih problema.

Psihoanaliza
Psihoanaliza je metoda liječenja psihičkih tegoba psihološkim sredstvima

Kroz kontinuiranu i dobro vođenu terapiju osoba postaje svjesna svog nesvjesnog dijela čime dolazi do olakšanja i rješavanja svih problema. Na taj način osviještena osoba puno lakše će se nositi s budućim izazovima i problemima, imat će veće samopouzdanje te će lakše ostvariti svoje ciljeve.

Promjena ne dolazi preko noći

Iako se brojni koji se odluče na psihoterapiju nadaju tome da će u vrlo kratkom razdoblju riješiti svoje probleme, tome ipak nije tako. Naime, dopiranje do nesvjesnog u nama uz pomoć psihoanalize vrlo je zahtjevan i dugotrajan proces kojeg svi sudionici moraju biti svjesni. Osnovna tehnika uz pomoć koje psihoanaliza djeluje je tehnika slobodnih asocijacija kroz koju se na temelju odgovora traži njihovo prikriveno značenje, odnosno ono nesvjesno. 

Što je psihoanaliza?

Svaki susret u psihoanalizi obično traje 45 minuta, a dinamika susreta je najčešće tri do pet seansi tjedno kako bi se stvorio što bliži kontakt terapeuta i klijenta. Ukupno trajanje psihoanalize nije moguće odrediti jer ovisi o svakom pojedinom klijentu, no u prosjeku traje od tri do pet godina.

Slični postovi u toj kategoriji: