Kada prvo pogledate neki automobil, prvo ćete primijetiti vanjski izgled. No, mnogi niti ne razmišljaju da zapravo odmah vide automobilsku karoseriju. Ona spada u 3 glavna dijela auta (ostala dva su šasija i oprema). Ona zapravo predstavlja kostur vozila i na nju se postavljaju svi ostali dijelovi kako bi se na kraju stvorio finalni oblik automobila.

Današnji automobili imaju nešto drugačiji oblik karoserije auta, što zbog samog izgleda, a što zbog funkcionalnosti. Naime, proizvođači se trude proizvesti što bolje modele svojih vozila te puno paze na aerodinamiku, a na nju mogu utjecati optimalizacijom same auto karoserije.

Koji su sve dijelovi karoserije za auto

Bez obzira o koji vrsti auta se radi, dijelovi karoserije za auto su više manje slični kod svih modela. Neki od najznačajnijih dijelova su:

  • Blatobrani
  • Pragovi
  • Rezervoari
  • Nosači
  • Lajsne
  • Poklopac motora i prtljažnika itd.

Uglavnom, svi ti sitni dijelovi spadaju u automobilsku karoseriju i iako se razlikuju od modela do modela auta, svi modeli ih posjeduju.

Vrste automobilske karoserije

Danas se našim cestama voze brojni modeli auta. Neke je lako prepoznati, neke malo teže. No, glavna razlika među njima je u vrstama automobilske karoserije. Tako se mogu razlikovati sljedeće karoserije za auto:

Skica automobilske karoserije za sedan.
  • Sedan (limuzina) – ovo je najpopularnija vrsta i nalazi se na najvećem broju auta; sastoji se od 2 reda sjedala, četvora vrata i prtljažnika
  • Kupe – vozila s ovom vrstom imaju dvoja vrata i niski fiksni krov te zbog toga nude atraktivan izgled, no ako tražite auto za obiteljska putovanja, onda ovo ne bi trebala biti prva opcija
  • SUV – danas iznimno popularna vrsta i sve više vozača se odlučuje za kupnju ove vrste; riječ je o modelima koji imaju visoko težište pa omogućuju odličnu preglednost ceste

Osim ovih, postoje i još brojne druge vrste kao što su karavan, minivan, crossover i drugi, ali više o njima neki drugi put.

Kada automobil strada u sudaru

Kada dođe do nekog sudara, tada među prvima strada automobilska karoserija i svi dijelovi koji su prvi na udaru. Zato nakon sudara je potrebno posjetiti automehaničara koji će provjeriti koji su sve dijelovi nastradali i krenuti s njihovim popravkom.

Obnova automobilske karoserije BMW 740Li nakon nesreće | Nevjerojatan popravak uništenog automobila.

Također, možda ćete morati posjetiti i nekog autolimara koji će vam morati ispraviti dijelove karoserije za auto, kako bi sve bilo sređeno onako kao što je bilo prije sudara.

Pumpica za pranje stakla automobila

Pumpica za pranje stakla automobila osigurava vidljivost

Svaki vozač automobila zna da je vrlo važno održavati čisto vjetrobransko staklo kako bi se osigurala sigurna vožnja. Pumpica za pranje stakla automobila ima važnu ulogu u tom održavanju. Ona osigurava prskanje tekućine za stakla kako bi se ono moglo učinkovito očistiti.

Slični postovi u toj kategoriji: