Imajte svoju unikatnu trzalicu

Trzalica ili plektrum je jedan od važnijih dijelova koji se koriste prilikom učenja sviranja gitare. Vjerovali ili ne, ali trzalica čini veliki uticaj na zvuk gitare i omogućuje lakše sviranje određenog žanra muzike ili pjesme.

Trzalica je glavni kontakt gitare i osobe, osim ako osoba ne svira prstima. Određena vrsta trzalica daje drugačiji ton gitari u zavisnosti kakav ton osoba očekuje da čuje ili koju vrstu muzike želi da svira. Prvo što je potrebno jeste naučiti kako držati trzalicu. Jednom kada se i to nauči, osoba može početi eksperimentisati sa drugim vrstama trzalica i otkrivati kako je lakše svirati neke pjesme i kako dobiti određeni zvuk.

Kupite odgovarajuću trzalicu

Evo nekoliko savjeta kako odabrati pravu trzalicu u bilo kojoj situaciji:

– Tanja trzalica daje mekši ton, jer ona pruža manji otpor  žicama. Mana ovih trzalica je što se one lako iskrive, što ih dalje čini neodgovarajućim za precizno sviranje.

– Srednje i čvrste trzalice daju preciznost i idealne su za brzo sviranje gitare. One se ne savijaju i pružaju više kontrole, što je trzalica deblja to će zvuk biti bolji.

– Trzalice koje su pravljene od najlona će trajati duže od onih plastičnih. Plastične trzalice se ponekad slome u toku sviranja, za razliku od najlonskih koje su mnogo izdržljivije.

– Trzalice dolaze u jako mnogo veličina što je idealno za eksperimentisanje. Prilikom kupovine treba uzeti onu trzalicu koja odgovara ruci.

– Gitarista se ne bi trebao bojati mijenjati trzalice i eksperimentisati sa njima u toku svirke.

Vodič i savjeti za kupovinu gitarske trzalice će jednom gitaristi biti od velike pomoći. Još jedna važna stvar je da ako osoba hoće da napravi repliku pjesme, ona mora znati i koju trzalicu je koristio gitarista. Pa na primjer, Sleš koristi raznorazne Torteks trzalice od „Dunlop“-a, dok Riči Blekmor sam pravi svoje trzalice u obliku dijamanta od jače plastike.

Trzalice su poprilično jeftine, a za jednog gitaristu je ključno da isproba sve vrste trzalica jer će tako poboljšati svoju vještinu sviranja.

Slični postovi u toj kategoriji: