Pišite savršene pjesme!

Ni ne znajući da to radi, svaki tekstopisac čini grešku prilikom pisanja. Te greške mogu uticati na njihov budući rad, čak i ako su jako talentovani. Da se to ne bi dešavalo, evo nekoliko najčešćih grešaka koje se svakome provuku:

-Forma pjesme je konfuzna

Kontrolisanjem energije koju pjesma daje jača se sama forma pjesme. Obično uvod treba da ima istu ili čak više energije kao i stih, a ne manje kako mnogi praktikuju. Refren treba da ima više energije od stiha, a most da ima više energije od refrena koji je prije njega. Ovo je oblik koji se svakom piscu savjetuje da prati kako bi imao što bolju i efektniju pjesmu.

Kako pisati profesionalno

-Melodija nije dovoljno dobra

U stihu, opseg melodije treba da bude veći odmah poslije srednje tačke, jer se tada sprema na povezivanje sa refrenom. Mnogi ne znaju, ali melodija pjesme je ta koja privuče slušaoca i melodija je ta koja ostaje u sjećanju.

-Tekst ne podržava formu pjesme

Vrsta teksta određuje vrstu akorda koji se koristi. Treba upamtiti da napisati dobar tekst ne znači i napisati dobru pjesmu. Umjesto toga, bolje je napisati efektivan naslov pa onda početi razmišljati o riječima i kratkim frazama koje bi se mogle odnositi na naslov pjesme.

-Nedostatak inspiracije

Čekanje inspiracije je uglavnom gubljenje vremena. Svakom piscu se savjetuje da svaki dan piše jer jedino će se tako njegove pjesme poboljšati. Sve pjesme koje se napišu ali se ne čine dobrima, neka se ostave sa strane. Kasnije kad se one pregledaju uvidjeće se greške, a na taj način se čovjek uči.

Izbjegnite najčešće greške tekstopisaca tako što ćete primjeniti gore navedene savjete. Svakom piscu je u cilju da napiše što bolju i melodičniju pjesmu, što je brže moguće.

Slični postovi u toj kategoriji: