Jednostavnim savjetima odaberite odgovarajuću gitaru

Ime Fender je svakome poznato, čak i onima koji nisu u svijetu muzike. Fender se nalazi na tržištu od samog nastanka roka, od 1946. godine. Kreirane od strane Lia Fendera, ove gitare su bile u rukama mnogih svjetskih muzičara, od Erika Kleptona do Džimi Hendriksa.

Bez obzira na muzički pravac, ove gitare će svako preporučiti osobi koja želi da se okuša u muzici. Bilo da je osoba početnik ili ekspert koji ima svoj bend, prilikom kupovine Fender gitare potrebno je pročitati vodič za kupovinu tih gitara kako bi se izabrala odgovarajuća gitara.

Svirajte samo na najboljim gitarama

Tipovi gitara

Fender pravi električne gitare kao što su „Stratocaster“ i „Telecaster“, bass gitare u formama „Precision Bass“ i „Jazz Bass“, i akustične gitare kao što su „Alkaline Trio Malibu“ i „Rustler“ bendžo. Selekcija Fender gitara je ogromna, pa je potrebno određeno znanje kako bi se suzio izbor prilikom kupovine. Ukoliko je osoba početnik najbolje bi bilo da uradi istraživanje i da pročita o gitarama. Savjetuje se konsultacija sa svima koji poznaju gitare i njihove zvukove.

Odabir gitare

  1. Kada se uzme gitara, ona bi trebala da bude prijatna i da se sa lakoćom sviraju akordi. Vrat gitare treba da bude odgovarajući dužini prstiju, a on ne bi trebao da se hvata grubo osim ako je gitarista neće njihati tokom nastupa.
  2. Fenderove gitare jesu skupe, ali mnogi će prije izabrati polovnu Fender gitaru nego novu neke druge marke. Kako gitara nije nova, niko ne zna koliko je ona imala vlasnika prije i u kakvim uslovima je bila. Vlažnost i temperatura su vjerovatno uticale na neke specifikacije gitare. Srećom, uvijek postoje uputstva uz koja se gitara može naštimati.
  3. Kako bi gitarista zaista osjetio zvuk gitare i kako bi znao koju da odabere, potrebno je da ponese svoje pojačalo.
  4. Jednom kada se pronađe željena gitara vrijeme je na fokusiranje oko cijene. Za gitaru se može potrošiti od 200 do 600 eura, a ima i onih mnogo skupljih. Kada se kupuje gitara, polovna, savjetuje se da se pogodi na cijenu koja je odgovarajuća s obzirom da je gitara korištena.

Ovaj vodič za kupovinu Fender gitara može biti od velike pomoći. Još jedna stvar na koju se mora gledati prilikom kupovine jeste da li je gitara original ili ne. Danas postoji kopija za skoro sve, a stručno oko zna svaki detalj na originalnoj gitari.

Slični postovi u toj kategoriji: