Hrana bez glutena sve je popularnija među ljudima koji izbjegavaju ovu bjelančevinu iz zdravstvenih ili prehrambenih razloga. Gluten, prisutan u pšenici, ječmu i raži, kod nekih ljudi može izazvati probleme poput celijakije ili osjetljivosti na gluten. 

No, zahvaljujući sve većem izboru namirnica i proizvoda, prehrana bez glutena može biti raznovrsna, hranjiva i ukusna. U nastavku donosimo pregled vrsta hrane koja je prirodno bez glutena te mogućnosti zamjene za klasične proizvode s glutenom. 

Prirodno bezglutenske namirnice 

Hrana bez glutena sadrži mnoge osnovne namirnice koji su prikladne za gotovo svaki obrok. Primjerice, to su sljedeće namirnice:

  • Riža
  • Kukuruz
  • Heljda
  • Kvinoja 
  • Proso 

Ove žitarice se vrlo često koriste u bezglutenskoj prehrani. Osim žitarica, povrće i voće odličan su izvor hranjivih tvari i nemaju nikakvog doticaja s glutenom. 

Meso, riba, jaja i mliječni proizvodi također su prirodno hrana bez glutena, pod uvjetom da nisu obrađeni s dodacima koji ga sadrže. Također, mahunarke poput leće, graha i slanutka popularne su među onima koji žele balansiranu prehranu bez glutena.

Bezglutenske zamjene za klasične proizvode 

Danas je tržište bogato proizvodima koji zamjenjuju klasične namirnice bogate glutenom. Bezglutenski kruh, tjestenine, keksi i žitarice za doručak izrađuju se od brašna riže, badema, kokosa, tapioke ili drugih bezglutenskih sastojaka. Pekarski proizvodi prilagođeni bezglutenskoj prehrani sve su dostupniji, a mnogi domaći recepti omogućuju pripremu ovih proizvoda kod kuće. 

Hrana bez glutena pekarski proizvodu prilagođeni bezglutenskoj prehrani
Bezglutenski kruh ili drugi pekarski proizvodi prilagođeni bezglutenskoj prehrani sve su dostupniji, a mnogi domaći recepti omogućuju pripremu ove hrane bez glutena kod kuće.

Bezglutenske tjestenine, na primjer, često se proizvode od leće, slanutka ili riže, pružajući raznolikost i nutritivne benefite. Također, što se više povećava svijest o potrebi za hranom bez glutena kod sve većeg broj ljudi, prvenstveno zahvaljujući društvenim mrežama, to sve više restorana u svoje menije uvrštava upravu to kako bi svi ljudi mogli uživati u potpunom iskustvu. 

Prednosti i izazovi hrane bez glutena 

Osim što je neophodna za osobe s celijakijom, hrana bez glutena može pomoći kod smanjenja probavnih tegoba i povećanja razine energije kod onih koji su osjetljivi na gluten. No, ona također zahtijeva pažljivo planiranje kako bi se osigurala raznolikost i unos svih potrebnih hranjivih tvari. 

Za mnoge ljude hrana bez glutena prehrana postala je više od hira. To je postao način života zbog intolerancije ili osjetljivosti na gluten.

Nedostatak glutena može utjecati na teksturu i okus određenih proizvoda, ali kreativni recepti i kvalitetni proizvodi na tržištu uspješno rješavaju taj izazov. Ako se odlučite na konzumiranje hrane bez glutena, svakako se prije toga savjetujte s liječnikom kako bi provjerio je li to ono što vam je stvarno potrebno.

Slični postovi u toj kategoriji: