EGR ventili za auto su novost u ponudi dijelova za automobile, a pokazali su se iznimno važnim faktorom u području poštivanja ekoloških standarda u automobilskoj industriji. EGR ventili za auto služe i za smanjivanje emisije ispušnih plinova. EGR ili Exhaust Gas Recirculation na engleskom, zapravo označava mogućnost auto da “recirkulacijom ispušnih plinova” smanji njihovu emisiju u atmosferu.

EGR ventili za auto koriste se i kod automobila na benzin i kod onih na dizel gorivo. Ventili funkcioniraju na principu da jedan dio ispušnih plinova koje stvara motor, ventili preusmjeravaju natrag na cilindre.

Tako se smanjuje ispuštanje dušikovih oksida u atmosferu, ali i temperatura prilikom sagorijevanja ne prelazi kritičnu točku zbog koje se stvara još dušikovog oksida. Kod pravilnog rada motora, dok je motor već zagrijan, EGR ventili smanjuju ispuštanje plinova i do 30% što je izuzetno visoki postotak. Stoga većina modernih motora ima ugrađene EGR ventile koji pokazuju osviještenost automobilske industrije i njihovu ekološku orijentaciju.

EGR ventili postoje već odavno

Javili su se još šezdesetih godina 20. stoljeća, ali je tek Chrysler tijekom osamdesetih godina uspio napraviti moderniji ventil koji je radio pod optimalnom temperaturom.

Zaključak je bio izvrstan: dio plinova se vraća u cijev motora, temperatura izgaranja je manja pa je i emisija plinova manja.

EGR ventili za auto bolje rade u benzinskim automobilima

Dizelski motori koji imaju erg ventile imali su više problema u radu nego benzinski motori. Razlog tomu je što kod dizelskih motora brže dolazi do začađenja, odnosno stvaranja nakupine čađe, koja uzrokuje loš rad i neugodan miris. Najčešće se ventili ne mogu očistiti već se jednostavno moraju zamijeniti novima.

EGR ventili su “win-win” situacija za vas

Iako su neki vozači pokazali lakomislenost “skidanjem” erg ventila s auta kako bi auto bio snažniji, većina je vozača pokazala veliki entuzijazam i želju za vožnju ekološki prihvatljivijim automobilom.

Iako se EGR ventil zapravo ne može skinuti, već samo “blokirati” njegov rad, to je iznimno nepotrebno jer vam EGR ventil omogućuje dobar prolaz na eko-testiranjima prilikom tehničkog pregleda i dobar osjećaj da barem malo utječete na zagađenost zraka planeta na kojem živite.

Osim što su ekološki prihvatljivi, EGR ventili za auto su i ekonomski isplativi – njihovo korištenje smanjuje potrošnju goriva i tako vam omogućuje malu uštedu svaki puta kada točite gorivo.

Autodijelovi Silux. Uvoznik i distributer najpoznatijih svjetskih proizvođača dijelova za sve vrste osobnih i lakih teretnih automobila. Čitajte više …

Slični postovi u toj kategoriji: