Što je katalizator?

Katalizator za auto ima zanimljivu zadaću koju mnogi od nas podcjenjuju – on smanjuje emisiju toksičnih plinova u prirodu i tako regulira naše zdravlje i zdravlje onih oko nas. Bez obzira na to je li vaš automobil vozi na benzin, dizel ili plin, u svakom slučaju mora postojati ispušni sustav. 

Taj ispušni sustav štiti vaš automobil od nakupljanja prašine i sličnih čestica koje smetaju pravilnom izvođenju i, na kraju dana, definitivno završavaju u okolišu. Prilikom sagorijevanja bilo kojeg od navedenih materijala nastaju različiti materijali koji se zadržavaju u atmosferi. Oni su zapravo prilično štetni i zbog toga se kroz neko vrijeme uvela obaveza što se tiče katalizatora.

Katalizatori kroz povijest

Kako bi se neutralizirao štetni utjecaj ovih sagorjelih materijala te kako bi se olakšao teret na ispušnom sustavu automobila, krajem osamdesetih godina smišljeni su katalizatori. Od 1993. godine, po Euro pravilima za emisiju goriva, više ne možete birati želite li katalizator ili ne, s obzirom na to da su sada obavezni. Proizvođači su se prilagodili na tu situaciju i danas pretežito proizvode upravo unaprijeđene modele katalizatora te ih automatski montiraju u automobile.

Rezervni autodijelovi
Rezervni autodijelovi mogu biti dosta skupi i zaista ih je komplicirano naći za neke modele automobila, pogotovo starije.

Rezervni autodijelovi dostupni online

Rezervni autodijelovi mogu biti dosta skupi i zaista ih je komplicirano naći za neke modele automobila, pogotovo starije, stoga su online trgovine najbolje mjesto za kupnju. Također bi vas vaš mehaničar mogao navesti na kupnju nekog skupljen zamjenskog dijela – svakako se poslužite svojim znanjem i snalažljivosti i prije no što dođete na lice mjesta.

Isto tako, ako se odlučite za korištenje neke online trgovine,  dobro je pogledati i politiku privatnosti te uvjete kupovine. Tako ćete znati i koja su vaša prava te što možete očekivati po pitanju cijene montaže, vremena montaže, itd.

Slični postovi u toj kategoriji: