Kurkuma ili indijski šafranik vrsta je đumbirovke od čijeg korijena se dobiva istoimeni praškasti začin aromatičnog ljuto-žarećeg, blago gorkog i smolastog okusa. Kada se osuši, ona razvija aromu naranče i đumbira pa postaje ljutog okusa. 

Najčešće se koristi u indijskim jelima od mahunarki, krumpira i povrća te jelima od ribe, janjetine i peradi. Zbog svoje zlatnožute boje se u prošlosti koristila i kao boja za tkanine.

Ljekovita svojstva kurkume

Kurkuma je vrlo ljekovita biljka i njena ljekovitost je prepoznata još prije 5000 godina, a čak i danas na tržištu se mogu kupiti kapsule kurkume. Glavni sastojak joj je kurkumin koji čak i u malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje, a najpoznatija su njegova:

  • Antioksidativna svojstva – sprječava oksidaciju kolesterola pa samim time sprječava moždani i srčani udar
  • Protuupalna svojstva – smanjuje ukočenost, djeluje na upalne bolesti crijeva
  • Antibakterijska svojstva – smanjuje broj bakterija i sprječava njihovo razmnožavanje

Liječenje bolesti

Osim navedenih ljekovitih djelovanja, brojna istraživanja su dokazala i kod kojih konkretnih bolesti kurkuma ima pozitivno djelovanje. Najveće djelovanje dokazano je kod probavnih smetnji pa se tako kurkuma smatra lijekom protiv nadimanja, a savjetuje se njezino stavljanje u rižu ili grah. Također, onadobro djeluje i kod bolesti jetre jer ju ojačava te ima slične sastojke kao čičak i artičoka pa tako smanjuje nabrekle jetrene kanale i liječi od hepatitisa, ciroze i žutice. 

Kurkuma kapsule
Kurkuma kapsule

Osim gastrointestinalnog trakta i jetre, uspješno liječi i začepljenje arterija zbog kojih može doći do srčanog i moždanog udara. U tom smislu kurkuma snižava kolesterol i inhibira oksidaciju LDL (lošeg kolesterola) koji se nakuplja na stjenkama krvnih žila i dovodi do srčanog udara. Uz sve to, zbog svojih analgetskih svojstva pomaže kod oslobađanja od simptoma osteoartritisa pa je tako blagotvorna i kod menstrualnih grčeva.

Zdravlje u kapsuli

S obzirom da je kurkumin slabo apsorbirajući i u vodi slabo topljiv fitonutrijent, sve češće na tržištu nailazimo na kurkuma kapsule koje kurkumin čine lakše dostupnim i maksimalno apsorbirajućim fitonutrijentom. One su odlične, osim zbog zdravstvenih blagotvornosti, i zbog toga što je njihova konzumacija uvelike lakša od konzumacije u prahu koja ima vrlo jak okus na koji se brojni teško naviknu te ga teško probavljaju.

Preporučena doza kurkuma kapsula je od 500 do 100 miligrama dnevno, ovisno o vašoj težini i zdravstvenom stanju, zbog čega se najbolje najprije konzultirati s liječnikom ili farmaceutom. 

Slični postovi u toj kategoriji: