Saznajte više o ovom muzičkom talentu

Volfgang Amadeus Mocart je rođen 27. januara 1756. godine u Salzburu, u Austriji. Od oca Leopolda Mocarta koji je bio kompozitor i violinista i majke Ana Marije Pertl. Par je imao sedmoro djece, ali je samo dvoje preživjelo – Volfgang Amadeus i Ana koja je rođena 1751. godine.

Mladi Volfgang je pokazao talent za muziku u ranim godinama. Sa 4 godine mogao je da svira iste stvari kao i njegova sestra koja je starija od njega 5 godina. Mnogi tvrde da je sa 9 godina napisao svoju prvu simfoniju. 1792. godine njihov otac ih je oboje odveo na turneju po Beču gdje su nastupali pred plemstvom. Ana je svirala klavir, a Volfgang klavir i violinu. Duža turneja po Evropi je planirana 1793. godine i djeca su nastupala u nekoliko država pred plemstvom. Sa 14 godina Mocart je komponovao svoju prvu operu koju je nazvao „Mitridate, re di Ponto“.

Saznajte zanimljive informacije o Mocartu

Mocartov otac je bio kivan na njega kada je saznao da ovaj želi da živi od svog talenta i da se bavi muzikom, a ne da bude u plemićkom orkestru kako je on to htio. Bilo je jako teško za Mocarta da ga prime na takvo jedno mjesto je jer imao svega 10 godina bez obzira na njegov talent. Sa vremenom, Mocart se zaposlio na dvoru princa – nadbiskupa od Salzbura. Pored ovog posla Mocart je uvijek težio i gledao da pronađe posao koji je dalje od Salzbura jer mu se on činio ograničen. Osim toga, tada su se javile i prve frustracije koje su bile usmjerene prema njegovom ocu jer je on sabotirao svaki pokušaj romantike. Očekivao je od njega da samo radi kako bi izdržavao cijelu porodicu.

1781. godine ušao je u raspravu sa nadbiskupom od Salzbura nakon čega je napustio taj posao. Poslije toga dvadesetpetogodišnji Mocart se preselio u Beč i radio kao honorarni kompozitor i muzičar. 1782. godine oženio se sa pjevačicom Konstanz Veber iz siromašne porodice, što je njegovog oca dotuklo.

9 godina je radio u Beču, svirao i predavao o muzici i instrumentima. U toku tih nekoliko godina napisao je neka od najboljih i najpoznatijih djela. Kasnije je došlo do finansijskih problema jer koliko god da je radio nije mogao zaraditi dovoljno novca, iako je imao jaku reputaciju. Poslije smrti svog oca to ga je dovelo u još veće probleme. Sa 35 godine 1791. godine Mocart je preminuo od vojne groznice.

Kratka biografija Mocarta opisuje njegov odnos sa ocem, njegov rad i život u Beču, a za više detalja pogledajte sajt „Wikipedia“.

Slični postovi u toj kategoriji: