<em>Upoznajte rad Enrika Morikonea</em> Možda vam ime u ovom trenutku ne zvuči poznato ali itekako ste se sreli sa njim. Čovjek koji je poznat i kao Maestro, Enriko Morikone, napisao je muziku za filmove uz koje smo odrasli i koje niko od nas nije propustio i tako stekao globalnu slavu, iako nije upotrijebio ni jednu jedinu riječ. Naime, Morikone je napisao muziku za preko 500 filmova i tv serija

Upoznajte rad Enrika Morikonea

Možda vam ime u ovom trenutku ne zvuči poznato ali itekako ste se sreli sa njim. Čovjek koji je poznat i kao Maestro, Enriko Morikone, napisao je muziku za filmove uz koje smo odrasli i koje niko od nas nije propustio i tako stekao globalnu slavu, iako nije upotrijebio ni jednu jedinu riječ. Naime, Morikone je napisao muziku za preko 500 filmova i tv serija, među kojima su najpoznatiji klasični vesterni poput: „Za šaku dolara“, „Dobar, loš, zao“, „Bilo jednom na Zapadu“, kao i: „Bilo jednom u Americi“, „Kill Bill“, „Inglorius Bastards“ i „Malena“. Njegova muzika inspirisala je generacije muzičara da, pored semplova njegovih djela, pišu tekstove inspirisane njegovim muzičkim temama, među kojima je i njegova žena.

Da li ste upoznati sa radom Enrika Morikonea?

Porijeklom Italijan, Enriko Morikone je rođen u Rimu, 10. novembra 1928. godine. Kao dijete je počeo da svira trubu, a od devete godine je pohađao Nacionalnu akademiju Svete Cecilije, kao i konzervatorijum od 12. godine. Diplomirao je 1946. kad je i počeo svoj profesionalni rad, kompovanje prateće muzike za radio drame ga je proslavilo dovoljno da počne da piše za film. Njegova dostignuća se ogledaju u preko 20 nagrađenih filmova, kao i u nekoliko simfonijskih i horskih djela od velikog značaja. Njegovi najpoznatiji radovi su za vesterne koje je režirao njegov prijatelj Serdjo Leone, iako je njegova karijera oličenje toga što je postao jedan od najuticajnijih i najsvestranijih umjetnika 20. vijeka. Zbog nedostatka budžeta pri snimanju Leonovih vesterna, Morikone je, umjesto orkestra, koristio pucnjeve, pištaljke, i razne druge efekte pored trube i Fenderove električne gitare koje je imao, zbog čega njegov uspjeh dobija još veće divljenje. Tako su nastali tekstovi pjesama inspirisani Enrikom Morikoneom.

Pored velikog broja nominacija za Oskara, Morikone je za svoj rad dobio dva Gremija, dva Zlatna globusa i nebrojeno manjih nagrada. Godine 2007. Akademija mu je dodijelila nagradu za životno djelo zbog njegovog “fantastičnog i svestranog doprinosa filmskoj umjetnosti” jer je odlično koristio muzičke efekte kako bi upotpunio komične i dramatične situacije. Filmski uspjeh donio mu je saradnju sa mnogim poznatim imenima, kao što su: Metalika, Pol Enka, Ramonsi,  Mjuz, Sara Brajtman, Andrea Bočeli, Selin Dion, Brus Springstin.

Slični postovi u toj kategoriji: