Savjeti za pronalaženje inspiracije

Iako ideje za tekstove pjesama uglavnom dolaze kad ih najmanje očekujete, ponekada nemate baš previše vremena za čekanje inspiracije da “dođe”. Evo nekih savjeta kako da razmišljate u smjeru lakog generisanja ideja kada morate u što skorijem roku napisati tekst za pjesmu.

Ideja za tekst pjesme

Iako su nekada postojale muze, nismo sigurni da danas svaki tesktopisac posjeduje svoju, a kako je ljudska svijest logički mnogo napredovala od starih vremena, ponekad je lako naći ideju ali teško dati lirski, emotivni prizvuk tekstu koji napišete. Kako naći ideju za tekst pjesme? Sve ideje dolaze iz života, pa čak i kada su apstraktne, jer su upravo naše misli naš život. Tako da bilo da pišete o ljubavi, nekoj socijalnoj temi ili filozofskom pristupu nekom dijelu života, sve je to naš život. Počnite da razmišljate o svijetu unutar i izvan sebe i shvatićete da bukvalno o svemu možete pisati. Ono što tekstu daje poetsku notu je samo emocija sa kojom pristupate ideji. Na primjer kada pišete o ljubavi, to je prevelik pojam, pa ga, da bi postao konkretna ideja morate malo uže definisati, tipa: nesretna ljubav, ispunjena ljubav, dugo čekana ljubav itd. Nakon što to uradite morate zauzeti ugao gledanja da olakšate pisanje, tipa: da li ćete pisati kao posmatrač ili kao akter, sudionik u toj ljubavi. I treće, i najvažnije, konkretizacija te ideje tako što ćete se uživiti u ulogu iz koje pišete – uživite se u ulogu ostavljenog ljubavnika ili nekog ko samo razmišlja o ljubavi, jer svi to zapravo i proživljavamo u životu.

Ako i dalje samo ne možete da nađete dobru ideju, tražite je tako što ćete slušati muziku, čitati knjige, novine, blogove, gledati filmove, gledati stare fotografije da izazovete emocije u sebi, svirati neki instrument, baviti se sportom, družiti se- uglavnom sve stvari koje aktiviraju dotok kiseonika i tjeraju vaš mozak da bolje radi. Takođe, razgovarajte o tome sa prijateljima jer je “brainstorming” često veoma efikasan u generisanju ideja. Bitno je samo da “otvorite oči”, inspiracija je sigurno tu negdje u blizini!

Slični postovi u toj kategoriji: