Savjeti za pisanje dobrog teksta

Kada pišete tekst za neku pjesmu, to možete da uradite bukvalno na hiljade načina, ali koji je onaj pravi? Tekst može da bude srećan, ljubavno orijentisan, socijalno angažovan, pun mržnje ili ljubavi, smiješan itd, ali ono što je ključno za dobar tekst je da sadrži i opisuje nešto u čemu publika može da se nađe i ono što publika želi da čuje. Šta imaju najbolji tekstovi pjesama? Svaka pjesma ima svoju poruku, skrivenu ili ne, tako da je naročito važno za tekst koji želite da dobro prođe kod publike da nije zbunjujući i previše dvosmislen.

Kako napisati pravi tekst za pjesmu?

Bez obzira da li ste pjevač ili ne, otpjevajte tekst koji napišete, da čujete kako zvuči. Svaki autor jednostavno osjeti kad napiše dobru stvar. Takođe se pobrinite da se refren ponavlja najmanje tri-četiri puta kako bi ga publika mogla zapamtiti. Refren treba da sadrži osnovnu poruku vaše pjesme i da bude lako pamtljiv.  Refren je srce i duša svake pjesme, pobrinite se da bude sjajan.  Dobar refren nije ni prekratak ni predug, ali se savršeno rimuje.

Usmjerite koncentraciju na to da pišete jednostavne, pamtljive tekstove, na univerzalne teme. Pišite o nekoj temi o kojoj razmišlja svaki čovjek, ali pazite da ne ispadne kliše. Nemojte da banalizujete neke istančane emocije, već ih stilski doradite. Što više publike je u stanju da razumije tekst i identifikuje se sa njim, više uspjeha će tekst imati, imajte to na umu. Inspiraciju potražite u sopstvenom životu, ili životu nekog bliskog vama, mada često najprodavaniji tekstovi vuku inspiraciju iz života karakterističnih likova poznatih knjiga i sl. Svi najbolji tekstovi pjesama su karakteristični po tome da je da je u njih ugrađena strast prema nečemu iz života, ne zaboravite to.

Slični postovi u toj kategoriji: