<em>Jednostavni savjeti za pisanje hip-hop tekstova</em> Ukoliko ste zainteresovani za pisanje hip-hop pjesama, onda će vam ovaj članak pomoći u tome. Kao i svaki kreativan posao i pisanje tekstova se morati planirati. U toku pisanja pjesama, morate biti fleksibilni i maštoviti, jer ako niste to će itekako uticati na vaš rad. Kako napisati tekst za hip-hop pjesmu? Prvo što morate uraditi jeste pronaći temu za svoju pjesmu.

Jednostavni savjeti za pisanje hip-hop tekstova

Ukoliko ste zainteresovani za pisanje hip-hop pjesama, onda će vam ovaj članak pomoći u tome. Kao i svaki kreativan posao i pisanje tekstova se morati planirati. U toku pisanja pjesama, morate biti fleksibilni i maštoviti, jer ako niste to će itekako uticati na vaš rad.

Kako napisati tekst za hip-hop pjesmu? Prvo što morate uraditi jeste pronaći temu za svoju pjesmu. Hip-hop muzika se uglavnom fokusira na ličnom iskustvu izvođača ili njegovom stavu o nekoj temi. Tako da bi i tema za vašu pjesmu trebala da bude iz vašeg ličnog iskustva, ili nekog zajedničkog socijalnog problema u vašem okruženju, tipa: vaše djetinjstvo, odnosi u porodici, siromaštvo, revolucija, bunt i slično. Dosta ljudi se pronalazi u ovim pjesmama, tako da je najbolje da pišete iskreno, a ne laži, jer publika uvijek osjeti emocije pisca. Naziv vaše pjesme treba da opisuje samu temu ili da se odnosi na neki stih koji želite da naglasite. Ukoliko vam kasnije ipak ne bude odgovarao, uvijek ga možete promjeniti. Naslov bi trebao biti efektan, jer će tako privući ciljanu publiku.

Savjeti za pisanje hip-hop pjesama
Dobru pjesmu ne možete napisati u par minuta, za to vam treba vremena. U toku dana ako se sjetite neke dobre rime, zapišite je i tako vodite svoj dnevnik u koji ćete zapisivati sve kombinacije tekstova. Predlažemo vam da pišete svaki dan po malo. Ukoliko nemate inspiraciju, slušajte muziku i obratite pažnju na to kako su napisane pjesme najboljih svjetskih izvođača kao što su naprimjer 2Pac, Eminem ili 50 Cent. Proučite njihove tekstove, ali nemojte kopirati dijelove pjesama ili bilo kako manipulisati s njihovim tekstovima, shvatite tuđu muziku samo kao inspiraciju.

Obratite pažnju na to da su hip-hop tekstovi izuzetno ritmični i da moraju nositi snažnu poruku publici. U svemu, pa i u ovome, vježba dovodi da perfekcije, a ne bi bilo loše ni da se informišete o ritmici stiha, mada je često dovoljno da radite na sluh ako već imate muziku za pjesmu.

Kada napišete pjesmu, pročitajte je više puta, sve dok ne budete sigurni da je poruka koju želite poslati jasna i da pjesma zvuči dobro. Ukoliko i dobijete neke kritike, nemojte odustajati. Kritike će vam pomoći da poboljšate svoj rad.

Slični postovi u toj kategoriji: