Jednostavnim savjetima iskoristite svoj dar pisanja

Iako se vlastita pjesma piscu ponekad čini kao najbolja, bez nekih većih istraživanja prije pisanja, može se desiti da se takva pjesma baš ne traži. Ovo znači da je prije svakog pisanja pjesama potrebno istražiti publiku, šta joj se sviđa, šta sluša i kako određene pjesme stiču popularnost. Evo nekoliko koraka kako prodati pjesmu:

Pjesmom se ne može zaraditi novac ako je ona sakrivena u ladici. Mnogi pisci se boje da će neko kopirati njihovu pjesmu i da tako neće moći zaraditi ništa. Ovaj strah je opravdan, jer su mnogi popularni pisci ovo doživjeli i osjetili na sopstvenoj koži posljedice kada im neko ukrade pjesmu. Profesionalni pisci mogu ukrasti ideju za neku pjesmu, ali neće ukrasti pjesmu jer se pjesme mogu zaštiti. Zato je potrebno izvući pjesmu iz ladice i zarađivati na njoj.

Kada se napiše pjesma potrebno ju je i prepraviti. Pregledanje gramatičkih grešaka, izbacivanje starih fraza i mijenjanje sa novim, kao i mijenjanje melodije. Ukoliko postoji samo tekst pjesme, potrebno je i melodiju napisati jer profesionalni muzički kritičari ne ocijenjuju samo tekst već kompletnu pjesmu.

U mnogim zemljama postoji zaštita prava pisaca na njihova djela. Pa kada se napiše pjesma ovo treba da bude jedan od prvih koraka njene zaštite. Jednom kada je ovo urađeno onda je sigurno i praviti demo pjesme.

Kako uspješno plasirati pjesmu

Demo se može snimiti u profesionalnom studiju ili kod kuće. Međutim, ukoliko se od pjesme očekuje da bude hit onda se savjetuje prva opcija, a to je da pjesmu snime profesionalci.

Sljedeći korak je da pjesma dođe do profesionalaca koji će pjesmu evaluirati. Od njih se ne treba očekivati mnogo. Ono što oni traže je dobra pjesma koja bi se mogla plasirati na tržište i ponekad organizuju sastanak sa piscem pjesme, ali uglavnom je cilj da neko pjesmu otpjeva i odsvira da bi je oni mogli lakše ocijeniti.

Generalno, izdavači žele pjesmu koja je dugačka od dve do četiri minute sa kratkim uvodom, da se do refrena dođe brzo, da pjesma govori o ljubavi i vezama i sličnim temama, i da je sama ideja što unikatnija. Ideja je ustvari koncept pjesme, još ako je taj koncept pjesme u samom naslovu, pjesma je na dobrom putu da se za nju dobije ugovor.

Ovo nije jedini način na koji pjesma može dobiti ugovor. Pjesmu je potrebno slati izdavačima, poznatim muzičkim kućama i bitnim ljudima u muzičkom svijetu.

Ne treba odustajati

Čak i ako od ovoga ništa ne uspje, uživo izvođenje pjesme je jedan od načina da ona stekne popularnost i da je primjeti neko iz izdavačkih kuća, tako se takođe i stiču fanovi koji će biti voljni kupiti proizvod.

Slični postovi u toj kategoriji: