Kralj rokenrola

„Ne kritikuj ono što ne razumiješ. Nikad nisi hodao u cipelama tog čovjeka.“ Ovo je jedna od najpoznatijih izjava Elvisa Prislija, znanog kao kralja rokenrola. Njegovo djetinjstvo je bilo dosta teško i vjerovatno niko ne bi očekivao da je jedna legenda odrastala u tako teškim uslovima.

Kralj je rođen 8. januara 1935. godine u mjestu Tupelo u Misisipiju, dok je njegov brat blizanac bio mrtvorođena beba. Zbog nedostatka obrazovanja njegov otac Vernon je uzgajao usjeve, a njegova majka Gladis je morala da napusti svoj posao operatera u fabrici kada je ostala trudna sa njim. Porodica se suočila sa finansijskom krizom, zbog koje su bili primorani da žive u kolibi.

Upoznajte Elvisa

U toku njegovog odrastanja, slobodno vrijeme je provodio u crkvi, gdje je naučio da pjeva. U 5. razredu osnovne škole se prijavio na takmičenje u pjevanju, na zahtjev učiteljice. Njegov talent u pjevanju mu je omogućio da osvojio 2. mjesto, nagradu od 5 dolara i kartu za besplatnu vožnju.

Njegova majka se uvijek zaštitnički odnosila prema njemu, pa je čak morao nositi vlastiti pribor za jelo u školskoj kantini. Kada je jednom za rođendan tražio bicikl, ona ga je nagovorila da se ipak odluči za gitaru. Njegov ujak i pastor postali su njegovi učitelji gitare, što je i bio početak njegove karijere.

U toku adolescentskih godina, preselio se u Memfis. Roditelji su radili kako bi omogućili hranu, a on je bio poprilično stidljiv, ljubazan i pasivan prema mnogim stvarima. U toku kriznih godina, kopao je po smeću tražeći stvari koje su se mogle opet iskoristiti i nosio ocu. Kasnije mu je otac osuđen zbog falsifikovanja, jer je na primljenom čeku izmjenio iznos novca.

1954. godine njegova karijera u Memfisu počinje i on potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom. Nedugo poslije toga, on postaje internacionalno poznat  svojim unikatnim zvukom i stilom. Razbio je barijere koje su u to vrijeme bile aktuelne i predstavio nešto novo. Najpoznatiji je po svojim izvedbama u Las Vegasu koje su mu promijenile život. U globalu on je prodao više od milijardu ploča, što nijedan pjevač nije uspio. Zanimljiva činjenica je da je služio u američkoj vojsci bez privilegija kakve je mogao imati, s obzirom da je bio najpopularnija ličnost na planeti.

„It’s a Matter of Time”

Njegov talent, dobar izgled, senzualnost, harizma i smisao za humor privukli su milione obožavatelja. Dovoljno je samo spomenuti njegovo ime i mnogi će se sjetiti prvo njega. Elvis je preminuo u Memfisu, Grejslendu, 16. avgusta 1977. godine.

Biografija Elvisa Prislija je poprilično bogata i raznolika. Osoba koja je imala 15 nominacija za Gremija, dobila nagradu za životno djelo u 36 godini i postala jedna od 10 najmlađih, a najplaćenijih osoba na svijetu, zaista je izuzetna.

Slični postovi u toj kategoriji: