Ne dozvolite da nevažna mišljenja utiču na karijeru

Kritika u muzici ili ocjena, odnosi se na bilo koju vrstu usmenog ili pismenog mišljenja. Može biti pozitivna ili negativna i saopštena od instruktora, sudije, mentora, drugog muzičara ili nekog ko nije muzičar. Ponekad se kritika dijeli sa javnošću i tada dobija drugačiji naziv „pregled“. Mnogi muzičari poslije negativne kritike su jako pogođeni, ponekad čak i obeshrabljeni, i odbijaju da nastave daljni rad. Bilo koje djelo, uključujući i muzičko postaje toliko blisko jednom piscu da svaka kritika može biti devastirajuća za jednu osobu.

Kritike u muzičkom svijetu su neizbježne i sa njima se treba naučiti nositi. One dolaze zajedno sa učenjem i izvođenjem muzike od instruktora, drugih muzičara i obožavatelja iz svih sektora.

Negativna reakcija na muzičko djelo

Tehnički govoreći svaka osoba ima pravo da izrazi svoje mišljenje na bilo šta. Ponekad, ljudi jednostavno osjećaju potrebu da izraze svoje mišljenje kada je u pitanju bilo šta vezano za umjetnost. Kritike se najviše mogu čuti u muzici i filmu, a mogu biti pune komplimenata ili negativnih komentara.

U toku primanja pozitivnog komentara osoba bi ga trebala primiti, zahvaliti se na njemu i biti sretna što je uspijela privući još jedno srce. Jako je ohrabrujuće čuti pozitivan komentar na djelo.

Ipak, bilo kakva kritika ili savjet, bilo da je pozitivan ili negativan od osobe koja nije profesionalna u toj oblasti bi se trebao u potpunosti ignorisati. Kakav god da je uticaj ostavljen na slušaoce, oni nisu dobar izvor tehničkih savjeta.

Kada muzičar primi profesionalnu kritiku, ona ponekad može biti kontradiktorna. Pa na primjer, jedan može reći kako je djelo bilo savršeno, dok drugi kako je zvuk mutan. Ovo muzičara može ostaviti u neznanju i u zbunjenosti. Ipak postoji način kako da se osoba nosi sa ovim.

Svaki muzičar zna svoju slabost. Muzičar postaje svjestan slabosti kako sve više i više vremena prolazi. Oni bi uvijek trebali moći podnijeti kritiku te vrste bez osjećaja povrijeđenosti. Kada pojedinac primi kritiku, prva stvar koju treba da uradi je da razmisli o njoj i evaulira je sam za sebe. Ako muzičar misli da kritika nije dobra, uvijek je može obrazložiti. Muzičari bi trebali biti otvorenog uma, pa prema tome oni bi uvijek trebali učiti i postajati sve bolji i bolji.

Na kraju, uvijek postoje one individue u društvu koje će svojom kritikom razočarati kreativnog pojedinca. Bilo da je to iz ljubomore, ludila ili zbog njihovih neuspijeha. Ovo se javlja u svakoj vrsti umjetnosti i niko nije pošteđen.

Slični postovi u toj kategoriji: