Internet je mnogima postao svakodnevnica i nešto bez čega više gotovo ne mogu zamisliti svoj život. Olakšao je brojne radnje i omogućio ljudima iz raznih krajeva svijeta da se vrlo brzo povežu. Kako bi sve uspješno funkcioniralo, bilo je potrebno osmisliti jedinstven sustav identifikacije. U te svrhe se danas koriste internetske domene. One se sastoje od naziva i ekstenzije koji su odvojeni točkom i upisivanjem svih tih dijelova u internetski preglednik, otvorit će vam se željena web stranica.

Postoje različite vrste, a za korištenje morate ugovoriti uslugu registracije domene koja će vam omogućiti da je koristite određeni period.

Što predstavlja registracija domene

Kao što je već navedeno u uvodu, registracija domene je usluga koja vam omogućuje da odaberete željenu domenu i dobijete je na korištenje na određeni period. Najčešće je to godinu dana, nakon čega je možete produžiti. No, nikako ne smijete zaboraviti na to jer vam je u suprotnom netko drugi može preuzeti, odnosno može je registrirati.

Registrirati se mogu dvije vrste internetskih domena, a to su:

  • Globalne 
  • Nacionalne

Jedne i druge imaju svoje prednosti i svako mora odlučiti koja mu više odgovara. Naravno, uz kvalitetan hosting domene će biti lako dostupne korisnicima diljem svijeta.

Globalne domene kao najpopularniji oblik

Tražite li neko popularno rješenje, globalne domene na internetu su upravo to. Riječ je o onima kojih danas ima najviše na internetu. Najpopularnija je svakako ona s ekstenzijom .COM koja se može registrirati putem brojnih informatičkih tvrtki. No, problem te popularnosti je dostupnost globalnih internetskih domena, odnosno problem je što je kombinacija naziva i ekstenzije već odavno zauzeta. 

nacionalne domene
Domena .com nastala je u prvoj skupini internetskih domena 1985. godine, a ime joj je izvedeno iz riječi commercial za komercijalne organizacije.

Zato se mnogi odlučuju za neke manje popularne ekstenzije jer tako mogu odabrati željeni naziv, dok se neki drugi odlučuju i za nacionalne domene na internetu.

Odlična opcija na internetu za domaće tržište

Registracija nacionalne domene na internetu ima brojne prednosti i svakako je jedna od najboljih opcija ako se prvenstveno želite predstaviti domaćem tržištu. Naime, korištenjem nacionalnih internetskih domena možete se bolje rangirati na poznatim pretraživačima kada je riječ o posjetiteljima iz Hrvatske. To znači da kada netko iz Hrvatske pretražuje nešto relevantno za sadržaj vaše web stranice, ona će biti bolje rangirana nego da, primjerice, ima ekstenziju .COM.

Registracija domene: sve što trebate znati

Zato prije nego se odlučite što želite registrirati, razmislite koje vam je ciljano tržište i ako je to Hrvatska, nacionalna internetska domena je vjerojatno najbolje rješenje.

Slični postovi u toj kategoriji: