Provjera dostupnosti domene

Prije nego što se krene raditi registracija domena, neophodna je provjera domene. Provjera će vam ukazati na to je li određeni naziv domene slobodan ili je već zauzet od neke druge osobe. Obratite pažnju na druge ekstenzije, no uvijek nastojte birati samo najpopularnije, jer su ljudi s njima upoznati i najviše vjeruju stranicama na .com ekstenziji.

cPanel
cPanel omogućava vam potpuno upravljanje s serverom

Registracija domena

Dali ste si vremena i razmislili oko pravilnog naziva domene? Provjerili ste domenu koju želite registrirati i slobodna je? Odlično, sljedeći korak je registracija domena!

Iako je ovo krajnji korak i mnogi smatraju da je zahtjevan proces, zapravo i nije. Najteže je odabrati dobar naziv koji je slobodan. Kod registracije željenu domenu stavite košaricu i uplatite potreban nova za njenu registraciju. Nakon uplate će domena u samo nekoliko minuta biti registrirana i onda je možete povezati sa serverom. O tome ćemo vam više objasniti u nastavku.

Web hosting i cPanel

Još jedna veoma bitna stvar i neophodna za internet stranicu je web hosting. To je serve na kojem se web stranica nalazi i on je zaslužan za:

  • broj korisnika koji mogu posjetiti web stranicu istodobno
  • brzinu učitavanja slika, videa i teksta s stranice
  • dostupnost web stranice posjetiteljima
  • i razne druge tehničke stvari

Web hosting se također iznajmljuje na određen period, a za njegovo upravljanje koristi se web hosting cPanel. Putem njega na server možete instalirati neke poznate CMS platforme poput WordPressa ili Joomle. cPanel omogućava vam potpuno upravljanje s serverom i podešavanje svih potrebnih stvari.

Slični postovi u toj kategoriji: