Želite li postati dijelom velike internetske zajednice i predstaviti se putem web stranica, morat ćete ih negdje postaviti. Za to ćete ugovoriti uslugu web hostinga. No, kako bi internetskim stranicama netko mogao i pristupiti, morat ćete ih povezati s nekom domenom. Ta usluga naziva se registracija domene. Dostupna je putem brojnih informatičkih tvrtki, onih domaćih, ali i onih stranih.

A kako bi registracija domena bila uspješna potrebno je zadovoljiti samo jedan kriterij, a to je da je domena slobodna, odnosno da je nitko drugi nije prije vas registrirao.

Provjera domena prije registracije

Registracija domena uvijek započinje s provjerom domena. A ona za cilj ima utvrđivanje je li ona slobodna, odnosno je li je netko već prije vas registrirao. Ako nije slobodna, vi je nećete moći registrirati jer ne može postojati više od jedne unikatne domene. Ona se sastoji od dva dijela:

  • Naziva
  • Ekstenzije

Potrebno je napomenuti da ne smiju i naziv i ekstenzija biti isti kao neka druga već registrirana domena, ali kombinacije su moguće.

Globalne i nacionalne domene

Registrirati se mogu globalne i nacionalne domene. Globalne su one s ekstenzijom com, net, eu, info itd. Nacionalne je vrlo lako prepoznati jer se sastoje od kratice određene države. Primjerice, u slučaju Hrvatske je to hr, za Francusku fr itd. Također, registracija nacionalnih domena se razlikuje od države do države i organizacija koja njima upravlja ima svoja pravila. U slučaju Hrvatske, za njih je zadužena organizacija Carnet, koja je propisala posebne uvjete. Mogu se odabrati dvije vrste:

  • Besplatne
  • Naplatne

Registracija besplatnih nacionalnih domena je nešto kompliciranija jer se moraju slijediti točno određena pravila i dostupna je jedna takva po korisniku. S druge strane, kod registracije naplatnih nacionalnih domena gotovo da i nema restrikcija i mogu se registrirati na sličan način kao i globalne.

Domaće i strane tvrtke za registraciju

Registracija domena u Hrvatskoj moguća je putem domaćih i stranih tvrtki, dok će krajnji rezultat na kraju biti gotovo isti. Neki će se radije odlučiti za domaću tvrku jer će tako cijeli postupak moći odraditi na domaćem jeziku, a i kasnije traženje pomoći će im također biti jednostavnije.

Drugi će se radije odlučiti za neku stranu tvrtku kod koje će možda pronaći neke bolje popuste ili zbog nekog drugog razloga.

Slični postovi u toj kategoriji: