Registracija domene je postupak u kojem ćete zakupiti određeni naziv i ekstenziju na određeni vremenski period. Osnovni uvjet je da je željena kombinacija slobodna, odnosno da je nije registrirao nitko prije vas. U te svrhe se koristi usluga provjera domena na internetu koja ujedno predstavlja uvijek i prvi korak prije nastavka registracije. Ako nakon te provjere dobijete zadovoljavajući rezultat, odnosno ako saznate da nitko prije vas nije registrirao točno određenu kombinaciju naziva i ekstenzije, možete nastaviti s registracijom.

Provjera domena
Provjera domena svih ekstenzija domena

Ako pak niste te sreće i ako rezultat internetske provjere domene pokaže da je određenu kombinaciju već ipak netko prije vas registrirao, možete se odlučiti za nešto potpuno novo, ili možete pokušati zamijeniti ekstenziju, to u većini slučajeva može biti jednostavnije rješenje. 

Postupak provjeravanja domene

Provjera internetske domene za registraciju je uglavnom kod svih tvrtki odrađeno na vrlo sličan način. Morat ćete upisati:

  • Željeni  naziv
  • Željenu ekstenziju

Sustav će nakon toga pretražiti bazu podataka te vam pokazati je li određena kombinacija zauzeta ili nije. Odlučite li se za neki popularan naziv koji želite spojiti s .COM ekstenzijom, vrlo velike šanse su da to nećete moći učiniti, odnosno to je netko već vjerojatno učinio prije vas. Upravo .COM domena je najpopularnija i zbog velike popularnosti, brojni nazivi koji je uključuju su odavno zauzeti. No, možete se u tom slučaju odlučiti za neku drugu ekstenziju, na primjer .NET i slične.

Dijeljeni i VPS hosting

Na prvi pogled, ove dvije vrste hostinga su relativno slične, ali razlika je velika. Dijeljeni internetski hosting spada u najjeftiniju vrstu i uključuje dobivanje mjesta na nekom poslužitelju i smještaj web-stranica na to mjesto. To ujedno znači i da ćete resurse tog poslužitelja dijeliti s ostalim korisnicima, ali i da nećete imati gotovo nikakve mogućnosti za vlastitu prilagodbu tog svog dijela.

Video: Objašnjene različite vrste web hostinga! | Dijeljeni hosting protiv VPS hostinga protiv namjenskog hostinga

VPS hosting web-stranica s druge strane nudi to isto, ali u obliku virtualnog mjesta na poslužitelju. A upravo zbog te činjenice ostali korisnici poslužitelja neće imati nikakvog utjecaja na vas, a vi ćete imati mogućnost prilagodbe tog svog dijela.

Slični postovi u toj kategoriji: