Općenito o domenama

Domene na internetu se mogu promatrati kad adrese. Iza njih se skrivaju adrese određenih web-stranica te korisnici njihovim upisivanjem u internetski preglednik dolaze do njih. Inače, svaka web-stranica se krije iza određene IP adrese, no njihovo upisivanje bi bilo puno kompliciranije te se danas zbog toga koriste internetske domene. Sastoje se od dva dijela koja su odvojena točkom.

Domene na internetu
Domene na internetu se mogu promatrati kad adrese.

Naziv domene

Naziv domene na internetu je u većini slučajeva proizvoljan te ga možete sami odabrati prilikom registracije. Iznimke su neke posebne vrste, poput primjerice hrvatske besplatne nacionalne domene, za koju postoje posebna pravila kojih se treba pridržavati prilikom registracije.

Ekstenzija

Domenska ekstenzija su onih zadnjih nekoliko slova koji su od naziva odvojeni točkom. Najviše ima globalnih, od kojih je svakako najpopularnija .COM ekstenzija. Popularnost ima i svoju cijenu te je danas jako teško pronaći slobodan naziv s nekoliko slova uz .COM ekstenziju. Srećom, postoje i brojne druge ekstenzije koje su sve popularnije pa vam to ne bi trebalo predstavljati problem.

SSL certifikat dovesti će više posjetitelja

Ako imate web-trgovinu, za domaće ili strano tržište, svako je dobro imati i SSL certifikat na web-stranici. On će odmah u startu vašim posjetiteljima i potencijalnim kupcima dati do znanja da brinete o njihovoj sigurnosti. SSL certifikat je način šifriranja podataka koji se šalju između vaših posjetitelja i vaše web-stranice, odnosno poslužitelja na kojem se one nalaze. To znači da treća osoba, čak i ako presretne taj promet, neće s tim podacima moći ništa s obzirom da će joj nedostajati podaci potrebni za dešifriranje poruka.

SSL certifikat možete ugovoriti putem brojnih tvrtki koje nude razne informatičke usluge, a možete ih ugovoriti i u paketu kada primjerice ugovarate registraciju domene ili hosting web stranica.

Slični postovi u toj kategoriji: