Glavna organizacija koje je zaslužna za registraciju i upravljanje domenama na globalnoj razini je ICANN ( Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ). Nacionalna domena Republike Hrvatske(.hr) je u nadležnosti Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet od 1993. g.

Domene i proces registracije

Domena predstavlja naziv internet adrese. Putem nje korisnici mogu pristupiti našoj web stranici. Stoga je bitno da je domena što kraća i lako pamtljiva kako bi privukli što veći broj posjetitelja. U današnje vrijeme kad se sve više ljudi okreće Internetu kao glavnom izvoru informacija, naziv domene je postala jako bitna stvar. Osim o kvaliteti web stranice, sam naziv domene će ovisiti o količini posjetitelja koji su mogući potencijalni kupci ukoliko se radi o nekoj poslovnoj web stranici.

Kako bi postali vlasnikom neke domene, potrebno ju je registrirati. To znači da se mi upisujemo kao vlasnik domene u centralnu bazu na određeni vremenski period. Prije nego krenemo sa izradom web stranica koje želimo predstaviti na Internetu pod određenim imenom, preporučuje se provjeriti je li domena slobodna. Ukoliko je slobodna, možemo je registrirati i iskoristiti je kad nam bude trebala. Odnosno, registracija domene ne znači da je nužno odmah moramo koristiti, već znači da je domena u našem vlasništvu na određeno vrijeme i da je nitko drugi ne može registrirati u tom periodu.

registracija domena

Registracija .com domena

Domene se osim po samom nazivu koji smo sami odabrali razlikuju i po ekstenziji. Najpopularnije su .com domene koje može registrirati svatko, bez obzira je li pravna ili fizička osoba i bez obzira na zemlju iz koje dolazi. Potrebno je samo odabrati naziv domene koji već nije registriran i posredstvom različitih tvrtki koje nude tu mogućnost možemo brzo i jednostavno registrirati domen. Stoga što se tiče registracije, onaj tko je prvi izabrao neko ime domene ima prednost. Ukoliko je netko već registrirao domenu koju smo poželjeli, mala je šansa da ćemo je uspjeti prenijeti na sebe. To je moguće na dva načina. Prvi je da na sudu dokažemo da je netko koristio naše zaštićeno ime prilikom registracije, a drugi da stupimo u kontakt s osobom koja je domenu registrirala i pokušamo dogovoriti otkup domene.

Registracija .hr domena

Svaka zemlja posjeduje i vlastite domene, za koje vrijede posebna pravila kod registracije i ne može ju svatko registrirati. Hrvatska tako ima .hr domene.

Registraciju .hr domene mogu napraviti pravne i fizičke osobe. Pravne osobe mogu registrirati do 10 domena ukoliko se ne radi o udruzi(njima je dozvoljena registracija najviše dvije domene). Fizičke osobe mogu registrirati najviše dvije domene, od čega najviše jednu naplatnu domenu. Sve tvrtke sa sjedištem unutar EU od srpnja 2014.g. mogu registrirati do 10 naplatnih .hr domena.

Jeftina tinta za printer je uglavnom ona rezervna, odnosna ona koju proizvode neovisni proizvođači. Čitajte više …

Slični postovi u toj kategoriji: