Autoelektrika je grana automehanike vezana uz popravak svih električnih komponenti automobila. Nekada automobili nisu imali jako puno električnih komponenti pa autoelektrika nije bila toliko tražena. Danas se situacija drastično promijenila. Svaki novi model posjeduje sve više elektroničkih komponenti, većinom različitih funkcionalnih dodataka u automobilu. S obzirom da veliku konkurentnost među proizvođačima automobila, svi se trude predstaviti među prvima na tržište razne elektroničke novitete. Iako mnogi od njih na prvi pogled izgledaju odlično, često dolazi do kvarova zbog prekratkog testiranja prije izbacivanje na tržište. To ide na ruku autoelektričarima jer u posljednje vrijeme zbog toga imaju posla više nego ikad prije.

Razvoj autoelektrike

U starijim automobilima elektroničke komponente bile su pristune uglavnom u sklopovima koji su kontrolirali rad motora ili u instrumentima na komandnoj ploči. Takvi kvarovi su se brzo rješavali. Danas je elektronika zadužena i za mnoge druge radnje u automobilu. U novijim automobilima elektronika prati rad ubrizgavanja goriva, kočioni sustav, klima uređaje i dr. Osim tih glavnih dijelova, automobili su danas prepuni i razne dodatne elektroničke opreme. U to spadaju razna putna računala, navigacijski sustavi, podizači stakala, elektronsko namještanje sjedala i dr.
S obzirom na brzi razvoj tehnologije i ugradnje sve više elektroničkih novotarija u automobile, autoelektrika je postala jedno od najdinamičnijih grana automehanike. U praksi to znači da se oni koji se njome bave moraju konstantno usavršavati i nadograđivati svoje znanje. S druge strane, oni koji se posvete tom usavršavanju, mogu biti poprilično sigurni da će u budućnosti imati jako puno posla.

Autoelektrika

Osnovni alati i posebni namjenski uređaji

Oprema koje se koristi u autoelektrici sastoji se od osnovnih alata koji se koriste u svakodnevnom radu i posebnih namjenskih uređaja. Tako će se kod svakog autoelektričara pronaći nezaobilazna kliješta, odvijači, lemilice i sl. Osim njih, neizostavni su mjerni instrumenti kojima se može prepoznati dosta kvarova. U njih spadaju ohmmetar, voltmetar i ampermetar.

Ono što se razlikuje među autoelektričarima su specijalni uređaji za dijagnostiku kvarova. Oni se spajaju direktno na kompjutor u automobilu i na taj način je moguće brzo otkriti koji dijelovi ne rade besprijekorno. S obzirom da je većina tih uređaja kompatibilna sa određenim proizvođačem automobila, postoje mnoge autoelektričarske radionice specijalizirane za automobile određenog proizvođača. Iz tog razloga se u slučaju kvara na vozilu preporuča posjetiti ovlaštenog autoelektričara koji će svojom opremom lako pronaći i otkloniti kvar.

Odlična zaštita za vaš auto su gumeni tepisi.

Slični postovi u toj kategoriji: