Dio svih automobila

Katalizator je dio automobila kojeg imaju i oni s benzinskim i dizelskim motorom. Noviji automobili s dizelskim motorom posjeduju i DPF filter te se katalizator nalazi u istom kućištu. No, iako se koristi uz obje vrste motora, katalizator u autu se ipak razlikuje s obzirom da radi u drugačijim uvjetima. 

Automobilski alternator
Za napajanje strujom svih uređaja u automobilu zaslužan je automobilski alternator

Kako bi ispušni sustav ispravno funkcionirao, potrebno je da katalizator ispravno funkcionira. Stoga morate obratiti pažnju na određene znakove koji mogu pokazati da bi moglo doći do njegova kvara.

Prepoznajte probleme s autodijelovima na vrijeme

Katalizator nije dio automobila koji se često kvari, ali kao i sa svim ostalim autodijelovima, kao što su primjerice alternator, automobilski akumulator i drugi, kad tad ćete ih morati zamijeniti. Srećom, postoje određeni problemi koji vam mogu sugerirati da bi uskoro moglo doći do kvara ili da je do kvara već došlo:

  • Katalizator posjeduje senzore pa će se na većini automobila zbog njegovog kvara na kontrolnoj ploči upaliti lampica za provjeru motora (check engine)
  • Automobil povremeno i konstantno gubi snagu
  • Trzanje i nepravilan rad motora
  • Automobil troši više goriva nego inače

Primjetite li bilo kojih od ovih simptoma, svakako se što prije zaputite automehaničaru koji će detaljno provjeriti stanje vašeg automobila. 

Alternator za električnu energiju

Iako će neki vozači akumulator smatrati kao glavnim dijelom koji je odgovoran za punjenje električnih dijelova u automobilu, to ipak nije sasvim točno. Naime, za napajanje strujom svih uređaja u automobilu zaslužan je automobilski alternator, a ujedno ima još jednu funkciju: puni akumulator. Zbog toga, akumulator može električnom energijom opskrbljivati sve potrebne uređaje kada motor ne radi. 

Kako bi alternator u automobilu mogao napajati akumulator, potrebna je istosmjerna struja. To je problem, zbog toga što alternator može proizvesti samo izmjeničnu struju. Zbog toga je na njega ugrađen poseban dio, usmjerivač, koji izmjeničnu struju pretvara u istosmjernu. 

Slični postovi u toj kategoriji: