Akumulator za auto je dio koji služi za napajanje električnih uređaja u automobilu. Isto tako, sami sustav pokretanja autobila također koristi električnu energiju. Zbog toga je ovaj dio izravno povezan i s mogućnošću paljenja auta. Ako je istrošen ili neispravan, nećete moći pokrenuti svoje vozilo.

Isto tako, mnogim vozačima se problem da ne mogu upaliti automobil često dogodio u nezgodno vrijeme, na primjer kada bi odlazili na posao ili kada bi se vraćali s posla i sl. Ako želite izbjeći takve scenarije, morate provjeravati stanje napunjenosti automobilskog akumulatora. To je najbolje odraditi kod svakog posjeta automehaničaru.

Vrste akumulatora za auto

Akumulator za auto koji možete kupiti u specijaliziranim trgovinama s autoopremom ili autodijelovima dostupan je u više različitih modela. Baš zbog toga, teško je napraviti podjelu zbog toga što se razlikuju u više karakteristika. Neki od njih su:

  • Otvorenog tipa 
  • Zatvorenog tipa 
  • AGM akumulatori – sadrže kiselinu koja nije u obliku tekućine, nego je u posebnom obliku

Ako niste sigurni koji je kompatibilan s vašim autom, najbolje se raspitati kod prodavača ili provjeriti tu informaciju na interntetu, na web stranicama proizvođača.

Održavanje auto akumulatora

Ovisno o tome koliko često i dugo vozite auto, automobilski akumulatori se prazne. Svakako se treba pobrinuti za ispravno održavanje, jer ćete im na taj način produljiti vijek trajanja. Ako pitate neke vozače, reći će da najčešće imaju problem s njima tijekom zimskog dijela godine, ponajviše kada temperature padnu ispod nule. Isto tako, zbog lošeg održavanja mogu straditi i tijekom ljetnih mjeseci.  

Automobilski akumulator - punjenje
Punjenje akumulatora automobila

Stručnjaci preporučuju da svakako jednom u mjesec do dva provjerite razinu tekućine, kao i sve spojeve. Ako vidite prenisku razinu tekućine ili da se spojevi ne drže kako treba, akumulator za auto se neće moći puniti na optimalan način. Zbog toga će s vremenom biti sve slabiji i neće imati snage za napajanje električnih uređaja.

Kupnja putem web trgovina s autoopremom

Iako se automobilski akumulatori mogu kupiti u brojnim trgovinama, sve više je onih koji ih kupuju putem web trgovina s autopremom. U njima ćete nerijetko naći još povoljnije cijene, uz veliki asortiman. Puno lakše ćete pronaći model koji je kompatibilan s vašim vozilom.

Uglavnom će biti potrebno da odaberete marku i model svog automobila i prikazat će vam se samo oni modeli auto akumulatora koji vam odgovaraju.

Svakako nemojte štedjeti pri kupnji ovog dijela za auto jer je on vrlo važan dio cjelokupnog rada automobila.

Slični postovi u toj kategoriji: