Još od povijesnih vremena, obuća je sastavni dio ljudskog odijevanja. Svrha je zaštita stopala i nogu od nepovoljnih vanjskih utjecaja poput hladnoće, vlage ili mehaničkih oštećenja uslijed hodanja ili trčanja. 

Postepenim razvojem je evoluirala zbog čega danas na tržištu postoji velik broj različitih vrsta muške i ženske obuće zbog čega se vrlo često teško odlučiti na to koji par obuće odabrati. Prilikom odabira mnogi se vode prvenstveno vizualnom atraktivnošću, no stručnjaci naglašavaju kako se time ne bismo trebali voditi, već na prvo mjesto stavljati udobnost obuće koja će biti stabilna i udobna za cijelo tijelo tijekom višesatnog nošenja.

Još od povijesnih vremena, obuća je sastavni dio ljudskog odijevanja. Svrha je zaštita stopala i nogu od nepovoljnih vanjskih utjecaja poput hladnoće, vlage ili mehaničkih oštećenja uslijed hodanja ili trčanja.

Razne vrste obuće za sve

Kao što je ranije navedeno, uslijed dugogodišnjeg razvoja kada je u pitanju obuća za muškarce i žene, danas na tržištu postoje razni modeli za razne namjene:

 • Za sport
 • Za slobodno vrijeme i šetnju
 • Za posebne prilike
 • Otvoreni modeli
 • Zatvoreni modeli
 • Modeli na petu
 • Ravni modeli
 • Anatomski modeli

Ovisno o vašim potrebama možete izabrati između velikog broja dostupnih modela koji se nalazi u svakoj od navedenih skupina, a djelatnici trgovina obućom sigurno će vam rado pomoći svojim savjetima kako biste odabrali idealne komade za sebe. Ukoliko birate modele za posao, oxfordice su pun pogodak, dok su za avanturiste planinarske povišene cipele odličan zbor.

Obuća za avanturiste

Ukoliko ste avanturist i često provodite svoje vrijeme baveći se amaterskim ili profesionalnim alpinizmom ili ste pak osoba koja tek želi ući u taj svijet, dobro je znati da su stručnjaci proizveli i posebnu obuću za alpinizam. Naime, ona je posebno dizajnirana te pruža visoku stabilnost i udobnost stopalima i nogama tijekom izazovnih uspona i spustova. 

Osim podrške, stabilnost je u ovoj vrsti postignuta izradom posebnog potplata koji je dizajniran tako da sprječava klizanje, a omogućava izvrsno prianjanje uz sve vrste izazovnih podloga na koje alpinisti mogu naići. Isto tako, alpinistička i planinarska obuća izrađena je od vrlo toplih i izdržljivih materijala koji griju noge što je vrlo važno za sve planinare.

Ukoliko ste nešto tradicionalniji tip, oxford cipele su odličan izbor jer se mogu prilagoditi različitim modnim kombinacijama bez obzira radi li se o strogo poslovnim ili opuštenim kombinacijama.

Elegantni modeli za nošenje u raznim prigodama

Kao što postoje modeli za slobodno vrijeme i sportske aktivnosti, isto tako postoji i obuća za posebnije prilike poput rođendana, svadbi, otmjenih događaja i slično. Najčešća muška obuća u tom slučaju su elegantne cipele, dok je kod ženske obuće izbor ipak nešto veći pa tako razlikujemo:

 • Otvorene cipele na petu poput sandala ili natikača na petu
 • Zatvorene cipele na petu poput salonki ili elegantnih čizama
 • Otvorene ravne cipele
 • Zatvorene ravne cipele

Visina potpetice ženske obuće varira od 3 centimetra pa sve do vrtoglavih 15 i više centimetara. Iako u modelima koji imaju visoku potpeticu noga izgleda vrlo elegantno, važno je napomenuti kako je takva obuća, posebno ona s potpeticom većom od 10 centimetara iznimno neudobna. Tome je tako zbog vrlo visokog pada zbog kojih se stopalo nalazi u vrlo neprirodnom položaju zbog čega nerijetko dolazi do bolova. 

Osim bolova u stopalima, bolovi se vrlo često javljaju i u listovima i donjem dijelu leđa jer trup u ovakvim slučajevima nema dobru i stabilnu potporu, a stopala trpe pritisak ostatka tijela. Stoga, prilikom odabira ženske obuće valja pripaziti i na ovaj segment te djelomično zanemariti vizualnu atraktivnost, a na prvo mjesto valja staviti udobnost i dobrobit cijelog tijela.

Popularni modeli u trgovinama s obućom

Moda se u posljednjih nekoliko godina uvelike promijenila pa su na sceni sve više prisutni modeli sportske obuće kako u muškom tako i u ženskom modnom svijetu. Sportski modeli sve se češće kombiniraju s neočekivanim odjevnim predmetima poput suknji i haljina te u toj kombinaciji izgledaju odlično. 

Ipak, ukoliko ste nešto tradicionalniji tip, oxford cipele su odličan izbor jer se mogu prilagoditi različitim modnim kombinacijama bez obzira radi li se o strogo poslovnim ili opuštenim kombinacijama. Isto tako, zatvoreni modeli poput čizama do gležnja ili preko koljena te zatvorenih cipela na petu uvijek će biti aktualni te će vam pružiti bezbroj mogućnosti kombiniranja.

Isto tako, zatvoreni modeli poput čizama do gležnja ili preko koljena te zatvorenih cipela na petu uvijek će biti aktualni te će vam pružiti bezbroj mogućnosti kombiniranja.

Oxfordice za razne prigode

Iako su nekada bile cipele radnika i to pretežito muškaraca, klasične oxfordice danas doživljavaju svoj potpuni procvat te ih danas možemo vidjeti na gotovo svima i u svim situacijama. Kada su ušle u modu, oxford cipele su se većinom nosile kao dio poslovnog izgleda kako bi upotpunile nešto formalniji modni izgled. Danas ih već pronalazimo u kombinacijama s trapericama, haljinama i suknjama s kojima izgledaju u potpunosti drugačije, odnosno opušteno. 

Upravo su materijali, boje i uzorci ti koji su doprinijeli boljem prihvaćanju oxfordica i njihovoj planetarnoj popularnosti.

Slični postovi u toj kategoriji: