Tjesnice ili popularnije zvane tajice, odjevni su predmet koji se koristi za oblačenje nogu. Upravo naziv tjesnice dobile su iz razloga što usko prianjaju uz ženske noge i na taj način ističu prirodnu ljepotu ženskog tijela. To je bio i glavni razlog zbog čega su ženske tajice i danas popularne, te nerijetko jedan od omiljenih komada odjeće kod žena. Iako se tajice mogu nositi gotovo na sve prilike, najpopularnija aktivnost za nošenje tajica zasigurno je trčanje ili fitness.

Tajice kroz povijest

Tajice su se kroz povijest nosile i od strane muškaraca i od strane žena, a prvi oblici tajica bile su dvije odvojene nogavice. Početkom 14. stoljeća muškarci u Europi za vrijeme renesanse nosili su tajice, a osim Europe važno je napomenuti da su i Indijanci svojevremeno nosili neke oblike tajica. U hladnijim predjelima Europe, poput Rusije, tajice su standardni odjevni predmet i za muškarce i za žene, a nose se u svrhu podgaća kao dodatna zaštita od zime.

Iako su već u 60-im godinama prošlog stoljeća ženske tajice postale dio mode, pravi bum doživjele su u 80-ima kada su zbog naglog porasta popularnosti fitnessa i aerobika tajice postale broj jedan odjevni predmet kod žena. Danas gotovo svaka žena koja se bavi bilo kojim oblikom sporta u ormaru ima nekoliko pari tajica.

Korištenje tajica za sport

Najpopularniji oblik zbog čega se oblače ženske tajice zasigurno je sport. Trčanje, aerobik ili neki drugi oblik fitnessa gotovo da ima dress code gdje piše da se nose ženske tajice. Žene, osim što im tajice pružaju udobnost, vole isticati svoje atribute, a upravo tjesnice to čine.

Usko prianjanje uz nogu osim isticanja oblika nogu ističe i žensku stražnjicu, te mami poglede mnogih muškaraca.
Sportska odjeća unazad nekoliko godina ponovno se je počela koristiti kao normalna odjeća za ispijanje jutarnje kave ili šetnje gradom, no tajice su u zadnjih nekoliko godina ipak izašle iz normalne mode zbog pomalo pre agresivnog isticanja ženskog seksipila, te se za sve osim sporta koriste u kombinacijama dugih džempera, suknji i slično, kako bi stražnjica bila prekrivena.

Slični postovi u toj kategoriji: