Bilo da ste casual tip ili više volite uglađene kombinacije, kratke majice sigurno su nešto što se može pronaći i u vašem ormaru. Široki izbor materijala, oblika i dizajna i u muškoj i u ženskoj modi, učinila je kratke majice komadom odjeće koji jednostavno morate posjedovati i koji se nosi gotovo cijelu godinu.

Povijest kratke majice seže unatrag nekoliko stotina godina, a njena popularnost danas pomalo je iznenađujuća pogledaju li se njeni korijeni u prošlosti. Ipak, kratka majica danas je odjevni predmet koji se može vidjeti na ljudima svih dobnih skupina i u raznim situacijama.

Skromni početci

Kratka majica svoj put zapravo je započela kao dio donjeg rublja, kada je do tada popularno jednodijelno donje rublje prepolovljeno u dva dijela radi jednostavnosti u 19. stoljeću. Kratka majica dugo se nosila striktno ispod druge odjeće, primarno košulje te je tijekom početka 20. stoljeća dijeljena vojnicima u američkoj vojsci i mornarici kao dio seta donjeg rublja.

Tijekom rada, vojnici i marinci često bi se skinuli u kratke majice kako bi se rashladili, što je običaj koji se kasnije prenio i na radnike na polju tijekom velike depresije u Americi. Povratkom vojnika iz Drugog svjetskog rata, kratka majica ušla je u svakodnevnu uporabu kao moderan odjevni predmet koji se može nositi samostalno.

Kratke majice danas

Originalno, kratke majice okruglog izreza oko vrata bile su bijele i napravljene od pamuka, kako bi bile što ugodnije i jednostavnije za održavanje. I iako je bijela pamučna kratka majica i danas univerzalni odjevni predmet, kratke majice su od tada prešle dug put.

Kratke majice

Širok raspon materijala, krojeva, vrsta izreza oko vrata čine kratke majice pogodnima za gotovo sve prigode – od onih svečanijih, od materijala poput svile sa ženstvenim dodatcima poput volana do onih za potpuno opuštene prigode, ukrašene različitim natpisima i slikama.

Kratke majice postale su i jedan od glavnih odjevnih predmeta za prenošenje poruka, bez obzira radi li se o logu tvrtke, slici najdražeg strip junaka, šaljivom sloganu na norijadi ili poruci podrške ili pokude na kakvom skupu ili prosvjedu. Iako je njihova povijest kao službenog odjevnog predmeta kratka, kratke majice danas imaju velik utjecaj na društvo i modu, kako u svijetu tako i kod nas.

Slični postovi u toj kategoriji: