Termostat je jedan od auto dijelova o kojemu mnogi vozači ne znaju mnogo, a tek kada se pokvari, onda krenu malo više istraživati. Ono što je vozačima bitno je da ga je relativno jednostavno zamijeniti te pronaći rezervne dijelove koji su dostupni u brojnim trgovinama s auto dijelovima. 

Cijene zamjenskih se razlikuju ovisno za koji model automobila su namijenjeni, a pri kupnji morate biti oprezni kako biste kupili odgovarajući jer ga inače nećete moći ugraditi u svoj automobil.

Osnove funkcije termostata za automobil

Termostat za automobil je malen uređaj koji ima veliku ulogu za ispravan rad najvažnijeg dijela automobila – motora. Za motor je vrlo bitno da uvijek radi na optimalnoj temperaturi, koja na smije biti: 

  • preniska
  • previsoka

A upravo auto termostat spada u dio automobila koji to regulira. Stoga je potrebno objasniti razliku između dva slična uređaja, koji rade potpuno drugačije stvari. Termometar je uređaj pomoću kojeg se mjeri temperatura, dok je auto termostat uređaj koji služi za podešavanje temperature, odnosno za njezino povisivanje ili smanjivanje, ovisno o potrebi motora.

Problemi na automobilu zbog loše temperature motora

Pod lošom temperaturom motora se podrazumijeva preniska ili previsoka temperatura jer svaka loše utječe na njegov rad. Ako je ona preniska, pri radu motora odlazi previše topline, a time se više zagađuje okoliš, što svaki proizvođač automobila želi izbjeći. Uz to, povećava se viskoznost motornog ulja i zbog toga se uljna pumpa više troši, a posljedično se smanjuje učinkovitost motora.

Termostat za automobil

Još veću štetu za motor može prouzročiti previsoka temperatura motora. Ona utječe na smanjenje tvrdoće materijala, zbog čega je habanje izraženije. Kako bi se izbjegla oba neugodna slučaja, termostat u automobilu regulira temperaturu motora na optimalne razine.

Princip rada termostata u automobilu

Termostat u automobilu je u zatvorenom položaju kada je motor hladan kako bi rashladna tekućina mogla prolaziti samo kroz blok i glavu motora, odnosno kako ne bi odlazila u hladnjak. Kako se motor postepeno zagrijava, tako se i automobilski termostat postepeno otvara i rashladna tekućina uspijeva ući u hladnjak.

Termostat za Mercedes C
Termostat za Mercedes C

Zbog samog načina rada, auto termostat se lako može zamisliti kao ventil koji se otvara i zatvara te omogućava rashladnoj tekućini da po potrebi dođe do hladnjaka i ohladi cijeli sustav. 

Preventivna izmjena autodijelova

Razni auto dijelovi se s vremenom troše i preporučuje se da ih zamijenite i čak ako se nisu pokvarili. Tako se zamjena termostata za auto preporučuje nakon prijeđenih otprilike 100 000 km ili nakon 6 godina, ovisno do čega će prije doći.

Termostat za BMW
Termostat za BMW

To znači da će vozači koji se puno voze vjerojatno ga morati mijenjati i prije isteka 6 godina jer će ranije napraviti 100 000 km. S druge strane, oni vozači koji se ne voze toliko puno će bez problema moći voziti barem 6 godina bez njegove izmjene.

Naravno, u slučaju da ranije primijetite njegov kvar, nemojte čekati, već zamijenite termostat u automobilu što je moguće prije kako ne biste uzrokovali veliku štetu na motoru.

Sami provjerite ispravnost auto termostata

Osim što tijekom vožnje na kontrolnoj ploči možete pratiti stanje temperature motora, ispravno termostata u automobilu možete jednostavno provjeriti i otvaranjem poklopca motora. Lako ćete uočiti gumenu cijev koja spaja hladnjak i motor.

Stavite ruku na nju i ako se ona kod hladnog motora vrlo brzo počinje zagrijavati, znači da je auto termostat stalno otvoren. S druge strane, nakon što se motor zagrije i ako je crijevo i dalje hladno, znači da je stalno zatvoren. U svakom slučaju, svakako ga zamijenite što prije.

Auto dijelovi u lokalnim i web trgovinama

Auto dijelovi se danas mogu vrlo jednostavno kupiti u lokalnim i web trgovinama. Kupnja i u jednom i drugom slučaju ima određene prednosti i mane. Primjerice, lokalne trgovine s auto dijelovima nemaju uvijek široki asortiman auto dijelova, već ćete možda morati obići više njih u potrazi za nekim točno određenim dijelom za svoj automobil. No, s druge strane, autodijelovi koje kupite u lokalnim trgovinama su vam odmah na raspolaganju.

Kupnja auto dijelova u web trgovinama omogućuje puno brži pronalazak onoga što vam je potrebno u svega nekoliko klikova mišem. Dovoljno je odabrati koji model automobila imate i dobit ćete popis samo odgovarajućih dijelova za vaš automobil. Isto tako, često ćete u jednoj web trgovini pronaći vrlo veliki izbor, a i cijena će u većini slučajeva biti niža nego u lokalnim. No, kao manu ovakve kupnje možemo izdvojiti čekanje isporuke auto dijelova. Ako vam nije toliko hitno, ovakva kupnja se svakako isplati.

Slični postovi u toj kategoriji: