Mnogi vozači nisu upoznati u potpunosti sa svim dijelovima automobila, no za neke su vjerojatno čuli. Gotovo svi vozači znaju da je motor srce svakog automobila te poznaju neke od dijelova motora. Kao jedna od glavnih komponenti motora spominje se glava motora, a za jedan njezin dio mnogi su čuli, a to je bregasta osovina.

Naziv je dobila po svom izgledu jer se sastoji od mnoštva brijegova i upravo zbog tog karakterističnog izgleda je poznata mnogim vozačima.

Način rada bregaste osovine

Bregasta osovina u automobilu ima vrlo bitne funkcije. Prije svega, njeni brijegovi nisi na njoj bez razloga. Oni služe za otvaranje i zatvaranje ventila, a automobilska bregasta osovina služi i za regulaciju protoka zraka. Sam njezin pogon se najčešće prenosi zupčastim remenom.

Bregasta osovina može utjecati i na protok goriva
Bregasta osovina spada u tipski dio automobila

Tijekom rada motora bregasta osovina se okreće, a brjegovi stišću podizače ventila prema sredini cilindra. Tim dijelom se šire ispušni plinovi, a nakon što se ventil vrati u poziciju, taj se dio zatvara. Iako nije uvijek slučaj, većinom je svaki brijeg odgovoran za upravljanje s dva ventila.

Ljubitelji nadogradnje vole ovaj dio automobila

S obzirom da bregasta osovina može utjecati i na protok goriva i zraka u cilindre, ona spada u autodijelove koje ljubitelji nadogradnje automobila vole modificirati. To se može učiniti na dva načina:

  • Mehanički
  • Softverski 

Softversko modificiranje bregaste osovine je puno jednostavnije te će se većina vozača odlučiti za taj korak. Za to se koristi poseban program koji se spaja na računalo automobila te se pomoću njega mogu poboljšati performanse. No, to bi svakako trebala odraditi stručna osoba pa ako niste potpuno sigurni u to što radite, bolje taj posao prepustite profesionalcima u nekom auto servisu.

Tipski dio automobila

Bregasta osovina spada u tipski dio automobila, odnosno to znači da ne postoji ona univerzalnog oblika koju možete postaviti u bilo koji model automobila, već morate kupiti onu koja odgovara vašem automobilu.

Video: Bregasta osovina

Uglavnom jedna automobilska bregasta osovina odgovara za više modela određene marke auta (BMW, Fiat, Renault, …). Ako niste sigurni pri kupnju koju kupiti, u trgovinama uvijek možete potražiti savjet prodavača.

S druge pak strane, kupujete li bregastu osovinu za auto online, ne biste trebali imati problema s obzirom da možete odabrati svoj modela automobila, a trgovina će vam onda prikazati samo onaj model koji vam odgovara.

Slični postovi u toj kategoriji: