Što su amortizeri?

Amortizeri u automobilu su posebne naprave kojima je glavna svrha smanjivanje i prigušivanje vibracija, a ujedno i ublažavanje udaraca koji mogu nastati kada automobili prelaze preko raznih neravnina. Osim što su oni zaslužni i za veću udobnost pri vožnji, auto amortizeri itekako utječu na sigurnost vožnje jer mogu spriječiti odvajanje kotača od ceste.

Zbog svega navedenog, vrlo je bitno da su automobilski amortizeri ispravni, jer ćete se tako voziti puno ugodnije, ali i sigurnije. 

Brojne vrste amortizera

Automobili su se dosta razvijali tijekom godina, a s njima i njihovi dijelovi. Amortizeri koji se danas nalaze u automobilima se također mogu razlikovati, ovisno o proizvođaču, a neke od najpoznatijih vrsta su:

  • Opružni
  • Gumeni
  • Mehanički
  • Hidraulični
  • Pneumatični

Redovita provjera autodijelova

Određeni autodijelovi bi se trebali redovito provjeravati, kako bi se utvrdila njihova ispravnost i stanje istrošenosti. Amortizeri na automobilu također spadaju u tu kategoriju. Automehaničari preporučuju da ih pregledate barem svakih 20 000 km, a preporučuje se da ih zamijenite svakih 80 000 km. Naravno, ta brojka je samo prosjek, a stvarno vrijeme izmjene auto amortizera ovisi o vrsti automobila, stilu vožnje i samim uvjetima na cesti. 

Opasna vožnja uz neispravne dijelove auta

Neispravni dijelovi auta mogu predstavljati opasnost za vas kao vozača, vaše putnike u automobilu, ali i ostale sudionike u prometu. Iako se možda na prvi pogled čini kako amortizeri ne predstavljaju sigurnosni rizik, to je daleko od istine. Brojna istraživanja pokazala su da se put kočenja automobila s istrošenim amortizerima kod brzine od 100 km/h produžuje za čak 7 metara. A ta udaljenost vam u određenom slučaju može značiti razliku između sudara i izbjegavanja sudara.

Slični postovi u toj kategoriji: