Prva žarulja zasvijetlila je davne 1901.g. u Kaliforniji. To je bila žarulja sa ugljičnom žarnom niti. Od tada pa do danas je tehnologija izrade žarulja dosta napredovala.

Sinonim za klasične žarulje su već dugo vremena one sa žarnom niti. Funkcioniraju na način da se uz pomoć struje zagrijava metal i tako se proizvodi svjetlost. No, upravo zbog toga su vrlo neefikasne. Izračuni pokazuju da se na taj način čak 95% energije gubi samo na zagrijavanje, a samo 5% za ono što bi trebala biti glavna namjena: svjetlost. Traju otprilike oko 1000 sati i cjenovno spadaju u najjeftiniju skupinu pa su stoga i najrasprostranjenije. No, s obzirom da je Europska unija zabranila proizvodnju takvih žarulja, pitanje je vremena kada će ih zamijeniti neki novi tip. Zasada ih je u Hrvatskoj još moguće pronaći u trgovinama koje imaju veće zalihe. Koriste se najčešće u kućanstvima.

Vrste žarulja

Vrlo slične ovim tipu su halogene žarulje. Također imaju žarnu nit, ali koriste inertni plin. Efikasnost i rok trajanja im je ipak nešto viši i iznosi oko 4000 sati. Koriste se u kućanstvima i kod automobilskih farova.

žarulje

Fluorescentne žarulje mnogi još nazivaju i štednim zbog prosječnog vijeka trajanja između 8000 i 20000 sati. Zbog toga se koriste na mjestima gdje su često u funkciji, poput škola, vrtića, ureda i sl. Isijavaju UV zračenje koje pretvaraju u svjetlost. Mana im je što u sebi sadrže živu koja može biti otrovna za čovjeka.

Još veći vijek trajanja imaju visokotlačne žarulje, oko 30000 sati. Najčešće se koriste za gradsku rasvjetu.

LED žarulje su u najvećem porastu po prodaji zadnjih godina. Daju dobar omjer uloženog i dobivenog. Cijenom su nešto skuplje nego modeli sa žarnom niti, ali zato vijek trajanja od oko 30000 sati privlači sve više kupaca. Isto tako, imaju nisku radnu temperaturu što u konačnici znači da troše manje struje. Na taj način će kupac u početku imati nešto veći trošak s obzirom na cijenu takve žarulje, ali će mu se to dugoročno itekako vratiti uz manju potrošnju električne energije.

Tržište

S obzirom da se radi o potrošaćkoj robi koju koristi gotovo svako kućanstvo, ponuda na tržištu je velika i raznolika. U nekim trgovinama moguće je pronaći zadnje modele žarulja sa žarnom niti dok se većina odlučuje ili za one štedne ili LED modele. Cijenama u rasponu od svega par kuna pa na više, svatko će pronaći nešto za svoje potrebe.

Slični postovi u toj kategoriji: