Ako ste ljubitelj prirode i cvijeća, sigurno uvijek volite biti okruženi njihovom ljepotom. No, ako nemate mjesta za sadnju cvijeća ili ukrasnih grmova u svom vrtu i dvorištu, vrijeme je da pronađete način na koji ćete stvoriti svoj mali cvjetni kutak. Vrijeme je da otkrijete vanjske žardinjere.

Osnovna namjena žardinjera je sadnja cvijeća i ukrasnog bilja na mjestima gdje se ne može zasaditi u zemlju. Zapravo je riječ o zamjenskom vrtu, što i nije neobično s obzirom na to da im ime potječe iz francuske riječi „jardin“, što znači vrt.

Odaberite svoje favorite među žardinjerama

Osnovno svojstvo vanjske žardinjere mora biti otpornost na razne vremenske uvjete, jer je namijenjena za korištenje na otvorenom, stoga ih nemojte birati samo po izgledu.

Vanjske žardinjere
Vanjske žardinjere za cviječe

One moraju podnijeti velike razlike u temperaturama, od izrazito niskih do izrazito visokih te biti otporne na vlagu, osobito ako živite na prostoru gdje su zime duge i snježne, a kiša je vrlo česta.

Materijali za vanjske žardinjere

Najpogodniji materijali, koji mogu izdržati većinu gore navedenih uvjeta su:

  • kamen
  • beton
  • keramika

Drvo je također jedan od materijala koji se često koriste i koji odlično izgleda kao žardinjera, ali se zbog svoje podložnosti vlazi brzo oštećuje. Zbog toga je idealno mjesto za njihovo smještanje terasa pod krovom ili slično zaklonjeno mjesto.

Koju žardinjeru odabrati za vaš okoliš?

Ako ste pronašli odlično mjesto za vanjske žardinjere i ne planirate ih micati, tada je beton najbolji izbor za vas. Betonske žardinjere su masivne i lako se uklapaju u svaki okoliš.

Drvene se često izrađuju od hrastovog i smrekovog drveta te su premazane vodootpornim sredstvima koje odbija UV- zračenje.

Video: Šta saditi u betonske žardinjere ili betonske saksije?

Ako želite one koje vise na zidovima ili ogradi onda je najbolji izbor plastični model ili neki izrađen od sličnog lakog materijala. Budite oprezni pri kupovini jer neke vrste plastike ne mogu podnijeti velike vrućine ili velike minuse. Birajte plastične koje imaju dvostruku stijenku i gustoću otpornu na savijanje i udarce, one su ipak otpornije.

Jedno od odličnih i praktičnih rješenja su vanjske žardinjere napravljene od ratane jer one mogu podnijeti visoke temperature, a izgledaju odlično i vrlo prirodno pa se lako uklapaju u svaki vrt i dvorište.

Jedno od atraktivnijih i modernijih rješenja su svjetleće žardinjere za terase i stepeništa čiji je električni sustav u potpunosti zaštićen od svih vremenskih uvjeta, a odlično izgleda za vrijeme mraka. Riječ je o žardinjerama  s lako zamjenjivom žaruljama koje su ujedno i štedne žarulje. Izaberite svog favorita i ukrasite svoju okućnicu već danas.

Slični postovi u toj kategoriji: