Sankt Peterburg (Lenjingrad, Peterburg, Piter) je osnovao Petar Veliki 1703. godine, da bude njegov prozor u Evropu, odnosno da osigura rusko prisustvo na baltiku. Sankt Peterburg kombinuje svoje fascinantno rusko nasleđe sa izrazito evropskim izgledom. Smatran kulturnim srcem Rusije, Sankt Peterburg ubrzano vraća svoju reputaciju jednog od najvećih gradova Evrope. Nadomak glavnih gradova Evrope i Skandinavije, Sankt Peterburg danas turistima nudi luksuzan smještaj, stručne i profesionalne travel management kompanije i međunarodne turističke usluge.

Gradski vodič “St. Petersburg: The Official City Guide”

Prvo što kao turist treba da uradite je da zatražite od svoje turističke agencije gradski vodič “St. Petersburg: The Official City Guide”, kompletno, besplatno izdanje u koloru, koje izlazi četiri puta godišnje ili da kupite džepni vodič. Sedmično izdanje The St. Petersburg Times ili mjesečni Pulse takođe nude kvalitetan i koristan sadržaj za turiste, sa ocjenama i recenzijama turističkih lokaliteta, hotela i hostela.

Sankt Petersburg gradski vodič
Sankt Petersburg gradski vodič

Svi hosteli nude kompletnu turističku uslugu, od rezervacije smještaja do kupovine karata za pozorište, preporuka kvalitetnih gradskih restorana i lokacija, sve do generalnih savjeta i pomoći u slučaju da se nešto nepredviđeno desi. Uvijek nosite identifikacione dokumente sa sobom, a pametno je i da imate ovjerene fotokopije. Česte su redovne, nasumične kontrole policije a osim toga pasoš i viza su obavezni pri mijenjanju novca, kupovini karata, rezervaciji hotela i mnogim drugim prilikama.

Muzej Ermitraž

Državni muzej Ermitraž je jedna od znamenitosti grada Sankt Peterburg koju svaki turist mora posjetiti. Ermitraž muzej je jedan od najvećih muzeja u svijetu sa preko tri miliona eksponata, sadrži brojne zbirke umjetničkih djela i artefakta sa svih strana svijeta, iz svih istorijskih epoha. Posjetioci ovde mogu uživati u vrhunskim djelima slavnih umjetnika poput Rubensa, Da Vinčija, Pikasa, Rembrandta i drugih, kao i bogatim kolekcijama predmeta iz Rusije, koje su koristile kraljevske porodice.

Video: Muzej Ermitraž

Glavni kompleks Ermitraž muzeja smješten je na Dvorskom trgu (Dvortsovaya Ploshchad) i sastoji se od pet građevina: Zimski dvorac, Mali Ermitraž, Stari Ermitraž, Ermitraž Teatar i Novi Ermitraž. Tri metro stanice se nalaze nadomak Dvorskog trga ali moguće je uhvatiti tramvaj ili autobus koji će vas dovesti tačno ispred muzeja. Ermitraž muzej je otvoren od 10:30 – 18:00 i za ulaz terba izdvojiti 350 rubalja (oko 9€), dok ostale zgrade muzeja imaju svoje radno vrijeme i potrebno je izdvojiti 60 rubalja (oko 1.5 €) za svaki ulaz.

Slični postovi u toj kategoriji: