Toplije vrijeme sve nam je bliže, a s njime i vesele ljetne večeri koje provodimo u društvu s prijateljima tijekom vrućih ljetnih večeri. Ipak, kako bi užitak druženja bio tim veći, važno je imati kvalitetnu vanjsku rasvjetu uz koju ćete moći uživati, bez neugodno jakog osvjetljenja koje bode u oči.

Zato je potrebno dobro sve isplanirati prije nego se upustite u kupnju idealnih rasvjetnih tijela koje ćete postaviti u svoj prostor na otvorenom.

Planiranje je temelj za dobro osvjetljenje

Prije nego se bacite u kupnju vanjske rasvjete, razmislite o tome koji efekt želite postići te koje su mane i prednosti prostora koji želite osvijetliti. Idealna vanjska rasvjeta mora se prilagoditi vašem cilju, jer ista rasvjetna tijela ne možete koristiti za:

  •  osvjetljavanje prilaza
  •  osvjetljavanje prostora za druženje

Zato prije svega posvetite dovoljno vremena planiranju. Tek kada razmislite o svemu, moći ćete odlučiti koja vrsta vanjske rasvjete najbolje odgovara vašim potrebama te prostoru koji imate. Kod planiranja vanjske rasvjete, uzmite također u obzir i priključke koje imate na raspolaganju, jer su i oni važan aspekt koji vas može ograničiti kod planiranja.

Rasvjeta za prilaze

Vanjska rasvjeta za prilaze i puteve veoma je važna tijekom cijele godine, jer će vam omogućiti da se nesmetano i sigurno krećete dvorištem ili prilazom prema vratima ili garaži. Ako nemate kućne ljubimce i važno vam je dobro osvjetljenje kod ulaznih i vrata garaže, onda je LED reflektor koji se pali na pokret najbolja ideja za vas. 

Ipak, ako želite osigurati prilaze i puteljke koji vode u vrt ili na druga udaljenija mjesta, onda je takvo osvjetljenje loše rješenje, pa radije razmislite o manjim, solarnim lampama koje možete koristiti za sigurnu navigaciju po mraku.

Ugodan boravak vani uz dobra rasvjetna tijela

Vanjska rasvjeta u prostorima za druženje je pak priča za sebe. U takvim je prostorima potrebno stvoriti ugodnu atmosferu bez jakih direktnih rasvjetnih tijela koja bodu u oči. Kod takve vanjske rasvjete, imate li mogućnost, glavno je svjetlo najbolje postaviti iznad glavnog stola, i to tako da nije direktno u liniji očiju. 

Glavno svjetlo ne smije biti prejako, no kako prostor ne bi bio pretaman, dobro ga je upotpuniti drugim manjim rasvjetnim tijelima. LED vanjska rasvjeta omogućit će meko osvjetljenje iz više smjerova, što znači da neće biti jakih sjena te da će svi dijelovi prostora biti osvjetljeni otprilike na isti način.

Slični postovi u toj kategoriji: