Ni u jednom drugom dobu godine uređenje vrta i okućnice nije toliko bitno kao ljeti, kada najviše slobodnog vremena provodimo vani. Vanjska rasvjeta veoma je bitna, no ako tražite rasvjetu koja će biti pouzdana, paliti se sama i služiti kao orijentir i ukras po noći, onda su solarne svjetiljke najbolja opcija.

Veliki izbor možete potražiti u brojnim trgovinama koje prodaju raznu vrtlarsku opremu i proizvode za dom. Odaberite one najprikladnije modele i uživajte u prekrasnom vrtu.

Pripazite na ekologiju kod kupnje rasvjete

Prije svega, kod kupnje solarnih svjetiljki imajte na umu kako su one neprirodan izvor svjetla koji može poremetiti normalni ciklus rasta i razvoja, ne samo biljki u vašem vrtu, već i mnogih kukaca, ptica i drugih životinja. Stoga birajte solarne svjetiljke koje možete paliti po potrebi te obratite pozornost na njihovu jačinu svjetla. 

Birajte solarne svjetiljke koje možete paliti po potrebi te obratite pozornost na njihovu jačinu svjetla

Što je solarna svjetiljka jača, to će više smetati prirodnim procesima koji se dešavaju u vašem vrtu. Uz to, dobro je izbjegavati postavljanje solarne svjetiljke u potpuni mrak kao i njen rad tijekom cijele noći. Stoga su modeli s tajmerom odlična opcija.

Dio vrta

Jedan od najvećih problema sa solarnim svjetiljkama jest da bi one trebale biti dodatak vrtu na koji zaboravimo tijekom dana, no zbog njihovog dizajna i činjenice da ih moramo postaviti na dobro osvijetljeno mjesto one često bodu u oči.

Modeli koji imaju odvojen mali solarni panel stoga su vrlo dobra ideja. Omogućit će vam da solarnu svjetiljku lakše uklopite u prostor svoga vrta, a da ona i dalje prima dovoljno svjetlosti da svijetli tijekom noći. Uz to, omogućit će vam da bolje pozicionirate solarni panel nego što bi to ikako mogli ako je on dio solarne svjetiljke.

Kvaliteta rasvjetnih tijela je vrlo bitna

Solarne svjetiljke najčešće će tijekom cijelog dana i noći stajati vani, pa je stoga  veoma važno da su napravljene kvalitetno i trajno. Osim dugih perioda sunca i visokih temperatura, solarne svjetiljke moraju izdržati i:

  •  kiše 
  •  tuču
  •  vjetar
  •  prljavštinu
  •  blato

Kako usred sezone ne biste ostali bez solarne svjetiljke veoma je važno da birate kvalitetu prije svega. Uz to, nemojte zaboraviti i na održavanje. Svako toliko dobro je provjeriti rad solarne svjetiljke te je po potrebi očistiti od prašine, blata ili sličnih vrsta prljavštine koje se mogu nakupiti na solarnom panelu i tako smanjiti njegovu efikasnost.

Sljedeći članak: Moderne komode za stan. Komode predstavljaju neophodno mesto za odlaganje uvek potrebnih sitnica. Čitajte više …

Slični postovi u toj kategoriji: