U današnje vrijeme sve češće se LED rasvjeta spominje u kontekstu optimalnog tipa rasvjete. Tome je zasigurno pridonijela zabrana proizvodnje žarulja sa žarnom niti u EU koje su dugo vremena bile najprodavanije. S druge pak strane, fluo rasvjeta sadrži štetnu živu koja može naškoditi zdravlju. Mnogi se zato sve više interesiraju za ovaj relativno novi tip rasvjete i odlučuju upravo za njega nakon što vide koje sve pogodnosti pruža.

Zašto LED rasvjeta?

LED rasvjetu osim u kućanstvima možemo pronaći i na raznim drugim mjestima, poput javne rasvjete, pozadinskog osvjetljenja na mobitelima i televizorima i dr. LED žarulje danas zauzimaju sve više polica u trgovinama i ljudi sve više shvaćaju njene prednosti. Sami LED uređaj izrađen je od poluvodičkih materijala pa je otporan na vibracije i visoke temperature. Isto tako, upravljački LED sklop nije podložan učestalom paljenju i gašenju. To znači da ćete moći ostvariti dugačak radni vijek žarulje bez obzira koliko često ćete ju paliti i gasiti. A podatak o radnom vijeku je vrlo impresivan. On iznosi oko 40 000 sati. Upravo to je zaslužno za rast prodaje ovakvog tipa rasvjete.

led-rasvjeta

Tržište

Do prije nekoliko godina, u trgovinama su svi oblici LED rasvjete bili u jako malim količinama. Uz jeftine žarulje sa žarnom niti, mnogi se nisu niti potrudili saznati nešto više o LED rasvjetnim tijelima. Situacija je danas drastično promijenjena. LED rasvjetnih tijela u trgovinama ima jako mnogo, bilo da se radi o klasičnim LED žaruljama ili u nekom drugom tipu, poput svjetlosnih kabela, kuglica, lampi i ostalog. Cijena im je još uvijek viša nego ostalih tipova rasvjete, ali dugoročno ćete ostvariti uštedu.

Ukoliko se odlučite za neki drugi tip rasvjete, morati ćetu ju češće mijenjati, a više energije koja se koristi će biti vidljiva na računu za struju. S druge strane, kupnjom nekog LED rasvjetnog tijela, nećete ga morati mijenjati dugi niz godina, a i ušteda na računu za struju će biti vidljiva već za koju godinu. Također, zbog sve veće konkurencije među proizvođačima i sve većom proizvodnjom ovog tipa rasvjete, za očekivati je da će cijene u skorijoj budućnosti ići prema dolje. To će dovesti do još veće prodaje i kako sada izgleda, LED rasvjeta bi definitivno mogla postati rasvjeta budućnosti.

Rasvjeta je izuzetno značajna i kod djece, koja se igra da ne pokvari oči. Igračke kao što su kučice za djevojčice, kocke Hubelino i ostale, imaju male djelove, pa je kvalitetna svjetlost veoma bitna.

Slični postovi u toj kategoriji: