Napravili ste svoje web stranice i želite li ih pokazati svijetu, idući korak je ugovaranje usluge web hostinga. Web hosting obuhvaća smještaj vaših stranica na nekom serveru i mogućnost administracije. Možete ga ugovoriti putem neke od domaćih tvrtki ili putem neke inozemne tvrtke. Mnogi neiskusniji korisnici odlučuju se za ugovoranje usluge preko neke domaće tvrtke jer na taj način mogu dobiti podršku na hrvatskom jeziku u slučaju da zatrebaju pomoć. Postoje 4 vrste web hostinga koje možete ugovoriti i svaki nudi različite pakete prilagođene korisnicima.

Shared web hosting

Tražite li najjeftiniju opciju za smještaj stranica, onda će ovo biti vaš odabir. Radi se o smještaju web stranica na serveru koji ćete onda dijeliti s drugim korisnicima koji su također ugovorili istu uslugu. U praksi to znači da ponekad može doći do zagušenja servera ili čak i nedostupnosti pa nećete moći pristupiti stranicama. Iz tog razloga, ovaj tip hostinga nije preporučljiv za poslovne stranice za koje je stalna dostupnost i brzina pristupa itekako bitna. Osim naplatne varijante, postoji i usluga besplatnog web hostinga ovog tipa. No, u slučaju da se odlučite za njega, u većini slučajeva ćete zauzvrat pristati na postavljanje oglasa na svoju web stranicu.

web hosting

Reseller web hosting

Ova vrsta hostinga nudi isto što i shared web hosting, ali uz jedan zanimljivi dodatak. Naime, ukoliko se odlučite za ovu opciju, možete svoj ugovoreni prostor na serveru podijeliti na više dijelova i dati drugima na korištenje. Ovo je odlično za tvrtke koje nude svoje usluge pojedincima, a na ovaj način im mogu postaviti i web stranice i dati im ih na korištenje putem svog dijela hostinga.

VPS (Virtual Private Server ) web hosting

Ako se odlučite za ovu uslugu, dobiti ćete kontrolu nad virtualnim dijelom nekog servera. U praksi to znači da ostali korisnici ne utječu na vas, a s druge strane vi možete sa svojim dijelom servera upravljati po želji. Možete mijenjati postavke kako vam odgovara, instalirati programe i slično.

Dedicated web hosting

Tražite li potpunu kontrolu, onda je ovo najbolji izbor. Ugovorom ove usluge zapravo ne zakupljujete prostor na serveru, već cijeli server. Prilikom ugovaranja usluge možete odabrati i određene računalne komponente, a kasnije s tim serverom možete raditi što želite budući da o nikome nista ovisni. Iz tog razloga se ovaj tip web hostinga koristi za sve važne stranice nad kojima trebate potpunu kontrolu.

Slični postovi u toj kategoriji: