Web hosting je zadužen za dostupnost stranice i na njemu se nalazi internet stranica, a domena je samo link (veza) preko koje se korisnik spaja s hostingom. Kroz ovaj tekst detaljnije ćemo vas upoznati s raznim stvarima koje morate poznavati prije kreiranja stranice i uputiti kako da odaberete kvalitetan hosting web stranica koji će uvijek biti dostupan za posjetitelje. 

Što je DNS server
DNS server (Domain Name System) predstavlja servis koji maskira IP adresu računala u alfa-numeričku.

Što je web hosting?

Pojam hostinga ćemo najlakše napraviti kada objasnimo kako funkcionira internet. Sve stvari koje su dostupne na internetu moraju se nalaziti na nekom fizičkom serveru. Tako Facebook ili neka druga poznata web stranica ima niz servera na kojima se skladište svi podatci s mreže, a svaka web stranica također mora imati server na kojemu će biti svi podatci s nje. Taj server naziva se web hosting.

DNS server omogućava domene

DNS server (Domain Name System) predstavlja servis koji maskira IP adresu računala u alfa-numeričku. Svaki server ima IP adresu, a kako je ona skup nasumičnih brojeva razdijeljenih točkama, njeno pamćenje je gotovo nemoguće. Zbog toga postoje domene, koje omogućava DNS server. Domena nije ništa drugo nego smislena zamjena za IP adresu, koja povezuje korisnika s web stranicom.

DNS server koristimo svakodnevno i mnogi nisu svjesni što je on ustvari. Zahvaljujući njemu danas imamo domene i internet je lako koristivo mjesto. Svaka web stranica je dobila svoje ime koje korisnici mogu zapamtiti i tako je jednostavno posjetiti. DNS je osmišljen davne 1982. godine i vjerujemo da u početku nitko nije bio svjestan koliko će zapravo u budućnosti igrati važnu ulogu. Ubrzan rast interneta, web stranica i broja korisnika je omogućen upravo zahvaljujući njemu.

Slični postovi u toj kategoriji: