Ubrzani način života, svakodnevni dugotrajan stres i manjak društvene podrške često su katalizatori koji utječu na ubrzanje i pogoršanje mentalnog zdravlja. Depresija, anksioznost i ostali mentalni poremećaji koji narušavaju kvalitetu svakodnevnog života ne moraju biti jedini razlozi zbog kojih bi pojedinac trebao potražiti pomoć psihoterapeuta. Današnji život prepun je izazova koje bi bilo lakše nadići uz malo pomoći. A upravo psihoterapija može pomoći kako bi se lakše nosili sa problemima.

Potražite pomoć psihoterapeuta

Potpuno je normalno ponekad se osjećati tužno, bezvoljno, umorno ili zabrinuto. Svi imamo svoje uspone i padove, dobre i loše dane. Ipak, primijetite li da su takva raspoloženja dugotrajna te da su uvelike počela utjecati na kvalitetu vašeg života i odnose s vama dragim ljudima, možda nije loša ideja potražiti stručnu pomoć. Psihoterapija će vam pomoći u nošenju sa svakodnevnim stresom i pritiskom ili će vam pomoći u osvještavanju problema i promjeni negativnih ponašanja, poboljšavajući tako cjelokupnu kvalitetu vašeg života.

Psihoterapija

Dobar psihoterapeut zlata vrijedi

Isto kao i na drugim mjestima gdje je rad s ljudima obvezan i kod psihoterapije je veoma važno imati na umu kako će vam neki psihoterapeuti odgovarati bolje od drugih. Tim je više važno pronaći onoga koji odgovara vašoj osobnosti i zahtjevima, jer se uspješnost cjelokupne terapije temelji upravo na tome.

Psihoterapijom se bave se i psiholozi, socijalni radnici i pedagozi, što otvara širok niz opcija, pogotovo što se tiče financijskog aspekta. Jer je psihoterapija u javnim zdravstvenim ustanovama i školama besplatna za sve sa osnovnom zdravstvenim osiguranjem, odnosno učenicima tih institucija.

Psihoterapija je često stigmatizirana

Mentalne bolesti i poteškoće nažalost, još su uvijek veoma stigmatizirane, te se često povezuju s lijenošću i izmišljanjem. Ipak, porast broja samoubojstava govori suprotno tom stavu, stoga je mentalno zdravlje potrebno poistovjetiti s fizičkim. Ako bismo za običnu sezonsku gripu posjetili doktora, zašto onda isto ne bismo napravili u teškom periodu našeg života?

Psihoterapija je odličan način da naučite nešto više o sebi, poboljšate odnose s drugima (kroz partnersku psihoterapiju), povežete se s ljudima koji prolaze kroz slične probleme i vidite da niste sami (kroz grupnu terapiju). A na kraju svega da poboljšate kvalitetu svog života i pronađete alate kojima si možete olakšati teške periode.

Slični postovi u toj kategoriji: