Karta ili mapa umanjena je slika Zemljine površine ili samo jednog njezinog tijela. Dok karte svijeta imaju tehničke probleme u obliku nužnih deformacija koje se događaju zbog zakrivljenosti Zemljine površine koja otežava prikaz cijele Zemljine površine u ravnini, karte grada taj problem nemaju. Na njima su prikazani mali dijelovi Zemljine površine te na nema očitih deformacija, a uz to, na njima je prikazano više ili manje detalja i pojedinosti tog grada. 

Karte se mogu upotrebljavati u različite znanstvene, tehničke, kulturne ili osobne potrebe, a dijele se prema mjerilu, sadržaju i svrhi. U kutu svake karte, pa tako i karata grada, nalazi se mjerilo koje omogućuje korisniku shvaćanje stvarne veličine i udaljenosti među objektima. To je posebno korisno kod onih koje prikazuju grad, kako bi osoba koja čita kartu stekla ideju o tome može li se udaljenosti između dva objekta prehodati ili je možda pametnije pozvati taksi. 

povijesne karte kao dekoracija
Povijesne karte danas krase mnoge zidove domova.

Karte grada nekada 

Karte grada do nedavno su bile neizbježan alat bez kojeg su odlazak u drugi grad ili vožnja do njega bile nezamislive. Turisti su tijekom šetnje gradom obvezno ispred sebe držali veliku kartu grada sa zaokruženim najvažnijim znamenitostima koje moraju posjetiti, a glavni zadatak suvozača bio je čitati ih i vozača navoditi na pravi put. 

Dizajnirajmo poster karte grada

Zbog velike potražnje za njima, mogle su se kupiti na svakoj trafici, a i ostavljale su se kao poklon u hotelskim sobama ili apartmanima. U svakom slučaju, život bez njih bio je nezamisliv, a još je manje zamislivo bila pomisao da će nam ta velika karta grada nekada moći stati u džep.

Slični postovi u toj kategoriji: