Alergija je prekomjerna reakcija organizma na neku specifičnu tvar koja inače nije štetna. Te specifične neškodljive tvari zajedničkim se nazivom zovu alergeni, i oni čak i u vrlo maloj koncentraciji mogu izazvati alergiju. Imunološki sustav koji inače štiti organizam stvarajući antitijela, pretjerano reagira na prisustvo alergena te pokušava zaštiti organizam intenzivnom reakcijom na tvar koja za organizam nije štetna. 

Životinje, pa i psi, mogu biti alergični gotovo na isti način kao i ljudi, a uzrok alergija još uvijek nije u potpunosti jasan. Pretpostavlja se da je u pitanju kombinacija genetike i povećanog prisustva alergena, a u posljednje vrijeme okidač za alergije kod pasa može biti i veća zagađenost zraka. Uz to i činjenica da psi sve više usvajaju prehrambene i životne navike svojih vlasnika. 

Najčešće alergije kod pasa 

Psi mogu biti alergični na mnogo toga, a prvi znak koji vlasnik primijeti najčešće je češanje. Najčešće vrste alergije kod pasa su: 

  • Alergija na slinu buhe
  • Alergija na okoliš
  • Alergija na hranu 

Sve tri vrste imaju slične simptome zbog čega ih može biti teško razlikovati. Osim toga, psi istovremeno mogu biti alergični na više toga. Alergiju na slinu buhe najčešće uzrokuje mala mačja buha, ali mogu je izazvati i druge vrste buha. Psi koji imaju čest kontakt s buhama uglavnom razviju toleranciju na ovu alergiju. 

Uzrok alergija kod pasa
Uzrok alergija kod pasa još uvijek nije u potpunosti jasan.

Alergiju na okoliš mogu razviti samo određene pasmine, a očituje se pretjeranim reagiranjem psećeg organizma na pelud, travu, grinje ili plijesan. Uglavnom se javlja sezonski. Alergija na hranu javlja se pak neovisno o pasmini ili spolu, kada pas duže vrijeme konzumira određenu hranu za pse na koju je alergičan. 

Najčešći alergijski simptomi

Simptome alergije vlasnik često može zamijeniti za simptome neke druge bolesti, jer se najčešće radi o: 

  • Svrbežu 
  • Probavnim smetnjama
  • Upalama na području šapa ili ušiju

Prvi i najintenzivniji simptom alergije kod pasa je svrbež te se psi s alergijom intenzivno češću, nerijetko si stvarajući rane na mjestu koja ih najviše svrbe. 

Različite alergije izazivaju svrbež na različitim mjestima. Probavne se smetnje najčešće javljaju kao simptom alergije na hranu, dok su upale uglavnom simptom one na slinu buhe.

Dijagnoza i terapija za pse

S obzirom na to da pas u isto vrijeme može patiti od različitih alergija, nekada je teško dijagnosticirati o kojoj se točno radi. Ne postoje testovi koji ih pouzdano razlikuju tako da vlasnik prilikom dijagnostike veterinaru treba pružiti detaljne informacije o rasi, spolu, dobi psa, kao i tome kada su se pojavili simptomi, gdje se pas najviše svrbi, javljaju li se alergije sezonski i sl.

Pas u isto vrijeme može patiti od različitih alergija kod pasa
Pas u isto vrijeme može patiti od različitih alergija i nekada je teško dijagnosticirati o kojoj se točno radi.

Najbolja terapija za alergije kod pasa je izbjegavanje alergena, ali ovisno o stanju, to može biti teško, ponekad i nemoguće. Alergija na buhe liječi se borbom protiv buha, dok je su za liječenje one na okoliš nerijetko potrebni lijekovi. Kada je pas alergičan na hranu, jako je važno identificirati o kojem se alergenu radi. 

Prevencija alergija kod pasa 

Relativno je teško zaštiti psa od svih potencijalnih alergena. Ipak, korisno je napraviti neke korake koji bi psa potencijalno mogli zaštititi. Kako bi se spriječio razvoj alergije na slinu buhe, dobro je kontinuirano provoditi tretman protiv buha kako bi se spriječilo da buha uopće ugrize psa i stvori priliku za razvoj. 

Alergije kod pasa: 5 najboljih lijekova za zaustavljanje svrbeža

Psa je također preporučljivo hraniti s različitim izvorima proteina kako bi ga se izložilo svemu, a za prevenciju alergije na okoliš ključna je informacija da je ona genetski prenosiva. Ukoliko pas već ima neku poznatu alergiju, dobro je biti svjestan da može razviti još novih i pripaziti na to.

Važnost hrane za pse 

Glavni alergeni kada je u pitanju hrana za pse su proteini životinjskog podrijetla, posebno govedina, svinjetina, piletina, mlijeko i jaja. Međutim, alergeni mogu biti i žitarice kao što su kukuruz ili pšenica. Ukoliko se pas hrani sličnom ili istom hranom kao vlasnik, alergeni mogu biti i začini ili konzervansi u ljudskoj hrani koji nisu prilagođeni psećoj probavi. 

hrana za pse glavni alergeni su proteini životinjskog podrijetla
Kada je u pitanju hrana za pse glavni alergeni su proteini životinjskog podrijetla, posebno govedina, svinjetina, piletina, mlijeko i jaja.

Nakon što je problem povezan s hranom dijagnosticirana, ukoliko je utvrđen točan alergen, pas može nastaviti normalno konzumirati hranu za pse bez tog alergena. Ipak, ukoliko se ne može otkriti na što je pas točno alergičan, postoji i specijalizirana hrana za pse, odnosno hiperalergena hrana. U trgovinama koje prodaju sve za kućne ljubimce potražite najbolju hranu za pse za svog četveronožnog ljubimca.

Slični postovi u toj kategoriji: