Jedna od najraširenijih bolesti na svijetu, depresija, godišnje uzme stotine tisuća ljudi. Ipak, debate se još uvijek vode oko toga je li depresija stvarna bolest ili samo izgovor mladih naraštaja, iako se dokazi o postojanju depresije mogu pronaći duboko u povijesti.

Osim što ovakva javna rasprava šteti oboljelima s dijagnozom, ljudi koji nisu sigurni boluju li od ove medicinski prepoznate bolesti teže će potražiti pomoć zbog straha da ih se ne stigmatizira. Ipak, o tome koliko je depresija ozbiljna, iako rijetko pokazuje tjelesne simptome, govori sam broj samoubojstava u svijetu.

Depresivnost je ozbiljan problem

Karakteristike depresije su gubitak motivacije, žalost, beznađe i nemogućnost uživanja i osjećanja zadovoljstva. Uz ove poremećaje raspoloženja, depresija je često popraćena promjenama u prehrani, promjenama u navikama spavanja i kroničan umor. Uz to, čest pratitelj depresije je i anksioznost, odnosno jak osjećaj tjeskobe, panike i straha bez konkretnog razloga, krivnja i kroničan umor.

Zbog toga oboljeli često nemaju motivacije ni snage čak ni za obavljanje najjednostavnijih zadataka, poput održavanja osobne higijene ili jela, što se često interpretira kao lijenost od strane okoline, ali i samih oboljelih, što nadalje hrani osjećaj krivnje i bezvrijednosti. Iako tijek bolesti varira od osobe do osobe, generalno govoreći, težina navedenih problema sve više i više raste, pogotovo ako se problem ignorira. Zbog toga depresija može kulminirati i samoubojstvom kao krajnjim izlazom za oboljelog.

Kako pomoći pacientu

Ipak, mnogi oboljeli i dalje su funkcionalni članovi društva te dijagnoza depresije i poremećaja tog spektra ne označava kraj. Uzrok ove bolesti nije poznat, iako se često povezuje sa stresom. Važno je na umu imati kako je depresija bolest kao i svaka druga pa iako nije vidljiva naočigled i dalje postoji.

Općenito, osim psihoterapija i liječenja antidepresivima, oboljelima su vrlo bitne i tehnike borbe s depresivnim epizodama, s obzirom da se mnogim oboljelima depresija javlja u svojevrsnim valovima, koji mogu doći u bilo kojem trenutku i trajati neodređeno vrijeme. Važno je zapamtiti kako je depresija stanje niske energije, što znači da se energija tijekom depresivnih epizoda mora čuvati za najbitnije aktivnosti. Također, ne treba zanemariti ni važnost psihoterapije i podrške okoline koja itekako može pomoći onima koji pate od depresije.

Slični postovi u toj kategoriji: