Internet domen je adresa web stranice preko koje posjetitelji posjećuju sav sadržaj na nekoj web stranici. To je u suštini zamjena za IP adresu hostinga, gdje se nalaze svi podatci s vaše web stranice. Odabirati pravi internet domen nije lak posao, pogotovo ne danas kada je velika večina poznatih riječi zauzeta. U članku pročitajte na što je važno obraćati pažnju priliko odabira pravog naziva internet domena.

Kako odabrati pravi internet domen?

Prvo što moramo reći je da je internet domen najvažniji faktor vaše web stranice, jer preko njega korisnici dolaze na vašu stranicu, te im on ujedno i daje povjerenje u vašu web stranicu. Upravo zbog toga važno je da si uzmete dovoljno vremena i odaberete internet domen koji će vašoj stranici pomoći u prikupljanju novih posjeta.

Prilikom odabira ciljajte na to da naziv bude smislen i da predstavlja ono o čemu je vaša web stranica. To će korisnicima pomoći da ga lakše zapamte i kasnije ponovno posjete. Ono što će im još više pomoći prilikom pamćenja je kratkoća vašeg domena, jer puno je lakše zapamtiti domenu autic.com od domene trgovinamalimautomobilima.com.
Uzmite si dovoljno vremena prilikom odabira pravog naziva, jer internet domena predstavlja ime vaše web stranice.

Postupak registracije

Sam postupak registracije internet domena danas je veoma lagan. I dok su pred svega nekoliko godina ovu uslugu nudile svega par firmi, danas registraciju domena možete obaviti na veoma mnogo internet stranica. Prva stvar kod registracije je provjera da li je domena slobodna. Ukoliko je slobodna tada prelazite na sljedeći korak koji je plaćanje i nakon plaćanja (najčešće se plaća karticom) vaša je domena registrirana u svega par minuta i možete ju koristiti. Ukoliko pak domena koje ste se sjetili nije slobodna, da ne mjenjate njen naziv, možete se umjesto .com ekstenzije odlučiti za neku drugu poput primjerice .org ili .net ekstenzije ili za Sloveniju domena .SI.

Budući da internet domena predstavlja samo ime vaše web stranica veoma je važno da njoj posvetite dosta vremena i odaberete pravi naziv. Internet domena stvar je koju će korisnici prvo vidjeti i potrudite se oko toga da im ostane u sjećanju!

Slični postovi u toj kategoriji: