Vrste lustera

Kao što je ranije navedeno, u trgovinama s rasvjetom mogu se pronaći lusteri za razne namjene u domu. Postoji više vrsta, no ovdje smo izdvojili dva najčešća.

Zidni i stropni

Odličan izbor za prostore koji imaju nizak strop jer ne preopterećuju prostor i ne čine ga manjim nego što je. Preporučuju se za kupaonice, dječje i spavaće sobe.

Spušteni

Ovo je vrsta lustera koja se pričvršćuje za strop uz pomoć kabela ili metalnog lanca s podesivom visinom ovjesa. Najčešće su napravljeni od drva, stakla ili metala.

LED rasvjeta

Kao što je već navedeno, LED rasvjeta je najekonomičniji i ekološki najprihvatljiviji tip rasvjete koji možete odabrati za svoj prostor. Ovaj tip rasvjete ima ugrađena hladila koja pomažu u apsorpciji topline te zbog toga kod LED rasvjete gotovo da i nema raspršivanja topline, već se sva energija iskorištava upravo na svjetlost. Ekonomičnost LED rasvjete vrlo je vidljiva u usporedbi s primjerice žaruljama sa žarnom niti kod kojih se gotovo 90 % energije rasipalo na toplinu, a tek 10 % na svjetlost. Osim toga, LED rasvjeta ne sadrži nikakve štetne spojeve, kao što je slučaj kod štednih žarulja koje sadrže živu. 

Ekonomičnost LED rasvjete
Ekonomičnost LED rasvjete vrlo je vidljiva u usporedbi s primjerice žaruljama sa žarnom niti

Također, LED rasvjeta može podnijeti visoke temperature i vibracije što je izravno povezano s njihovim vijekom trajanja koji je oko 50 000 sati što je 50 puta više od životnog vijeka klasičnih žarulja čiji je vijek trajanja oko 1000 sati. Jedini nedostatak je nešto veća cijena za razliku od drugih vrsta rasvjete, no kada se zbroje sve prednosti ove rasvjete, kupovina LED rasvjete se itekako isplati te potvrđuje svoju titulu najboljeg oblika rasvjete na tržištu.

Slični postovi u toj kategoriji: